Cozonac cu aromă de scorțișoară

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Pentru aluat ai nevoie de:
1 kg făină
2 ouă
3 gălbenușuri
500-600 ml lapte
125 ml ulei
50 g drojdie
300 g zahăr
1 linguriță sare
1 lămâie
câte ½ fiolă esență de vanilie și de rom
½ ceașcă iaurt
făină pentru planșetă
2 linguri margarină pentru tăvi

Pentru uns cozonacii
1 ou
2 linguri zahăr pudră vanilinat
2 linguri unt

Pentru umplutură ai nevoie de
100 g stafide
1 fiolă esență de rom
200 g nucă măcinată
100-150 ml lapte
3 albușuri
1 praf de sare
200 g zahăr
2 lingurițe scorțișoară măcinată
1 lingură cacao
opțional 200 g rahat divers colorat

Cum procedezi pentru aluat:
1. Pentru maia, opărești 100 g făină cu 100 ml lapte, omogenizezi și adaugi drojdia lichefiată în prealabil cu 1 linguriță cu zahăr. Acoperi maiaua și o lași la crescut 15-20 de minute, la cald.
Bați bine ouăle cu gălbenușurile și sarea. Dizolvi zahărul în laptele călduț rămas și presari coaja de lămâie rasă. În castronul cu făină cernută, pui pe rând maiaua, ouăle, esențele, zeama de lămâie, iaurtul și laptele călduț. Amesteci bine după fiecare ingredient și frămânți aluatul timp de 20 de minute, până când se desprinde de vas și de mâini. Încorporezi treptat uleiul, împăturind aluatul de la margine spre mijloc.
2. Acoperi castronul cu un șervet curat și lași aluatul să crească în apropierea unei surse de căldură, până la dublarea volumului.

Cum procedezi pentru umplutură:
1. Pui la înmuiat stafidele cu esența de rom și apă caldă cât să le acopere. Opărești nucile cu laptele. Bați spumă albușurile cu sarea și zahărul. Amesteci ușor nucile cu albușurile, scorțișoara și cacaua.
2. Împarți aluatul în patru bucăți egale, pe care le întinzi apoi pe planșeta presărată cu făină, repartizezi ¼ din umplutură, presari stafide bine scurse și, dacă dorești, pui bucățele de rahat. Rulezi ca să obții suluri și le împletești câte două.
3. Așezi cozonacii în 2 tăvi unse cu margarină. Îi lași să crească 25 de minute, apoi îi ungi cu oul bătut cu zahărul pudră și îi introduci în cuptorul încălzit. Îi coci timp de 50-60 de minute, la foc mijlociu, fără să deschizi ușa cuptorului în primele 25 de minute.
4. Îi scoți din cuptor și îi ungi cu unt, pentru a le înmuia coaja.

Sfaturile mele: Pentru o coacere uniformă și frumoasă, așază un vas cu apă în cuptor, sub tăvile de cozonaci. Împachetează cozonacii răciți în folie de plastic, pentru a-și păstra prospețimea.

2 bucăți

Timp de preparare: 1 oră și 30 de minute
Timp de așteptare: 1 oră și 20 de minute

Florina-Marilena Bănică, Buzău



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *