Cozonac cu stafide și migdale

Prajitura lui Cristos_MG_9359_Ingrediente
  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie
  • 375 ml lapte
  • 350 g unt
  • 150 g zahăr
  • câte 1 fiolă esență de rom și vanilie
  • 750 g stafide
  • 50 g migdale măcinate
  • coajă răsă de la 2 lămâi
  • 100 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 1 linguriță sare
 
Preparare
1. Cerni făina într-un castron, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui drojdia și 1 linguriță zahăr dizolvate în puțin lapte călduț. Lași maiaua la crescut, la cald, pentru 20 de minute. Între timp, dizolvi zahărul și sarea în laptele rămas. Înmoi stafidele în apă călduță cât să le acopere, cu esența de rom. 
2. Când maiaua a crescut, o încorporezi în făină împreună cu restul de lapte călduț și aromele. Frămânți aluatul timp de 15 minute, cu mâinile unse cu 150 g unt topit. Acoperi aluatul și îl lași să crească la cald. 
3. După 30 de minute, frămânți din nou aluatul adăugând 100 g unt topit, stafidele scurse și migdalele măcinate. Presari făină, acoperi aluatul cu un șervet și îl lași să crească timp de 1 oră.  
4. Împarți aluatul în trei bucăți pe care le modelezi sub formă de suluri și le împletești. Așezi cozonacii în două  tavi unse cu unt. Îi coci timp de 10 minute la foc iute, în cuptorul preîncălzit, apoi la foc mijlociu, timp de 35 de minute. Când îi scoți din cuptor, îi stropești cu untul topit rămas și îi presari din belșug cu zahărul vanilat.
 
Carmen Popescu, Batoți, jud. Mehedinți
2 bucăți
3 h
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *