Cozonac unguresc

Ingrediente:
Pentru aluat
1 kg făină
250 g margarină
200 g smântână
4 ouă
100 g zahăr
1 cub drojdie
1 vârf de cuțit de sare
coaja rasă de la 1 lămâie

Pentru umplutură
700 g nucă măcinată
700 g zahăr
200 g stafide
1 cană apă

Pentru copt ai nevoie de o tavă 27/37 cm, 1 ou pentru uns cozonacii, 2 linguri margarină pentru uns tava și cozonacii copți

Preparare

Pentru aluat: Topești margarina doar cât să fie puțin călduță, o amesteci cu zahărul să se topească, apoi cu drojdia să se lichefieze și, pe rând, adaugi și celelalte ingrediente. La urmă, frămânți cu făina. Nu frămânți ca la un cozonac obișnuit, ci doar cât să devină un aluat elastic și omogen (ca pentru cornulețe). Împarți aluatul în 7 bucăți.

Pentru umplutură: Faci un sirop din apă și zahăr pe care-l lași să clocotească de 2-3 ori. Torni siropul peste nuca măcinată și amesteci bine. Împarți compoziția în 7 porții, pentru fiecare cozonac.

Întinzi cu sucitorul fiecare bucată de aluat din cele 7 într-o foaie subțire pe toată suprafața, presari stafide și rulezi. Aranjezi cozonacii la capete și îi așezi unul lângă altul pe lățimea tăvii. În felul acesta încap toți cei 7 cozonaci. Numai așa îi lași la dospit timp de 30 de minute, la căldură.
După acest timp, ungi cozonacii cu oul bătut și îi dai la cuptor până se rumenesc frumos. Când sunt gata îi ungi cu margarină ca să rămână coaja moale.

Tatiana Rus, BistrițaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *