Cozonăcei cu portocale

Cozonacei cu portocale_MG_9430_Ingrediente
Pentru aluat

  • 500 g făină
  • 3 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 1 praf de sare
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • 1 plic drojdie uscată Dr. Oetker
  • 230 ml lapte
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 150 g unt
  • câte 100 g coajă de portocală glasată și nuci măcinate
  • 3 linguri ulei pentru forme

Pentru ornat

  • 2 portocale
  • 250 g zahăr

Preparare
1. Cerni făina într-un castron, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui drojdia uscată Dr.Oetker, zahărul și zahărul vanilinat dizolvate în laptele călduț, apoi gălbenușurile frecate cu sarea și coaja de portocală. Frămânți aluatul timp de 20 minute, încorporând treptat untul topit. Îl acoperi cu un șervet și îl lași să dospească într-un loc călduros și fără curenți de aer.
2. După 30 de minute, încorporezi nucile și coaja de portocală glasată mărunțită, frământând din nou aluatul pentru 5 minute.
3. Ungi cu ulei formele pentru cozonăcei și le umpli cu aluat. Lași cozonăceii să crească la cald, timp de 30 de minute. Îi coci la foc iute timp de 10 minute, apoi la foc mijlociu, 25 de minute.
4. Între timp, speli portocalele. Storci zeama de la ½ portocală. Tai în spirală coaja subțire, portocalie, a fructelor rămase, iar miezul în felii subțiri. Fierbi coaja împreună cu 50 g zahăr și zeama de portocală. După câteva minute, adaugi și feliile de portocală. Treci cojile prin zahărul rămas și le folosești pentru a decora cozonăceii răciți.

Sfatul meu
Dacă dorești cozonaci mai aromați, adăugă în aluat o linguriță lichior de portocale.

Cristina Nedelcu, Caransebeș, jud. Caraș-Severin

8 bucăți
2 h 15 min



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *