Cremșnit

Foto: Mihai Nicolae - Burda România
Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Ingrediente
Pentru foi
300 g faină
250 g margarină
1 gălbenuș
1 lingură oțet
1 vârf de cuțit de sare
câte 2 linguri margarină și făină pentru tavă

Pentru cremă și decor
400 ml lapte
5 ouă
320 g zahăr
100 g unt
3 linguri amidon
3 plicuri zahăr vanilinat sau 1 plic vanilie Bourbon
50 g zahăr pudră vanilat

Preparare
1. Freci spumă margarina, apoi adaugi pe rând gălbenușul, oțetul, sarea și făina. Omogenizezi aluatul și îl ambalezi într-o folie de plastic. Îl păstrezi la rece pentru cel puțin 3 ore.
2. Ungi cu margarină și tapetezi cu făină dosul unei tăvi cu dimensiunea de aproximativ 28×22 cm. Împarți aluatul în două. Pe planșeta presărată cu făină, întinzi o parte sub forma unui dreptunghi cu dimensiunea tăvii, iar pe cea de-a doua o păstrezi la rece și o întinzi imediat înainte de coacere.
Așezi foaia pe dosul tăvii și o înțepi din loc în loc, cu ajutorul unei furculițe. O coci la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, până începe să se rumenească ușor. Folosind un cuțit cu lama lungă, desprinzi foaia imediat ce o scoți din cuptor și o lași să se răcească. Procedezi la fel pentru a doua foaie.
3. Pentru cremă, mixezi la bain-marie ouăle cu laptele rece și zahărul. Când începe să fiarbă, adaugi amidonul diluat cu 100-150 ml apă rece și amesteci până când se îngroașă crema. Iei crema de pe foc și, după ce s-a mai răcit, încorporezi untul și vanilia.
Așezi o foaie în tavă, întinzi crema și acoperi cu a doua foaie, pe care o presezi ușor. Presari prăjitura cu zahăr pudră și o tai în pătrate după ce ai păstrat-o la rece 8 ore.

Paula Cândea, București

24 bucăți
12 hLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *