Creveţii, o delicatesă asiatică

Crustacee  care vieţuiesc pe fundul apelor, creveţii se regăsesc în peste 2000 de varietăţi. În funcţie de specie, vârstă şi mediu de viaţă, lungimea lor variază între 2 şi 30 cm. 
Meritul de a le fi descoperit savoarea le aparţine asiaticilor, locuitorii Chinei şi Japoniei fiind mari consumatori de fructe de mare şi desăvârşiţi bucătari când e vorba despre asocierea cu diverse condimente. 
Deoarece se pot altera cu uşurinţă, pescadoarele sunt dotate cu aparate frigorifice şi permit prelucrarea şi congelarea imediată a creveţilor proaspeţi. 
Pentru satisfacerea cererii mari a consumatorilor din întreaga lume, începând din anii ’70 au început să fie consumaţi creveţii de acvacultură, produşi în China, Thailanda, SUA şi ţări din America de Sud şi Centrală. Actualmente, cel mai mare exportator este Thailanda. Aceste crustacee se fierb, se prăjesc, se frig sau se înăbuşă; timpul total de preparare este cuprins între 3 şi 5 minute, în funcţie de dimensiune. Un timp de prelucrare termică îndelungat duce la întărirea creveţilor. La gustul lor dulceag poţi ajunge dacă, răbdător, vei detaşa capul de restul corpului, vei îndepărta tractul digestiv şi vei scoate carnea din carcasă. Foarte căutaţi, dar mai scumpi decât cei în crustă sunt creveţii decorticaţi. 
În gastronomia lumii, creveţii au devenit ingrediente pentru renumitele orezuri asiatice, asezonate cu sos de soia, curry şi nucă de cocos, pentru vestita paella spaniolă, pentru ghiveciul turcesc, pentru pizza sau pastele italiene ori pentru salatele din ţările riverane Mării Mediterane. 
 
Ce conţin?
Creveţii sunt alimente sărace în calorii, dar cu un mare conţinut de proteine, acizi graşi omega 3, seleniu, zinc, fosfor, fier, cupru, magneziu, vitaminele B12, B3 şi D.
100 g de creveţi gătiţi dietetic, fără adaos de grăsimi, au o valoare energetică de numai 115 kcal, care îi recomandă în dietele pentru slăbire. 
 
De ce să îi consumăm?
Studiile îndelungate au scos la iveală beneficii ale consumului de creveţi:
1.Protejează împotriva bolilor cardiovasculare, prin conţinutul de vitamină B 12 şi acizi graşi omega 3.
2.Ajută la reducerea tensiunii arteriale.
3.Conferă protecţie împotriva cancerului, prin prezenţa, în compoziţie, a seleniului şi zincului, puternici antioxidanţi. 100 g creveţi conţin aproximativ 65% din doza zilnică recomandată de seleniu.
4.Previn apariţia maladiei Alzheimer, alături de peşte şi de alte alimente bogate în omega 3.
5.Elimină riscul inflamaţiilor, dar şi al depresiilor, de asemenea datorită acizilor graşi şi mageziului.
 
Atenţie la alergii! 
Alergia la creveţi se poate manifesta sub formă cutanată (eczeme, iritaţii, urticarie, mâncărimi), umflarea buzelor, limbii şi gâtului, furnicături ale buzelor, congestii nazale, respiraţie greoaie, dureri de cap, senzaţie de oboseală, diaree sau constipaţie. Aşadar, când consumi pentru prima dată creveţi, fii precaut!
 
Un articol de Sonia Stanciu
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *