Cuiburi de viespi

Ingrediente
Pentru aluat

  • 1 kg făină
  • 10 g drojdie
  • 125 g zahăr
  • 4 ouă
  • coajă rasă de la 1 lămâie
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • 350 ml lapte
  • ½ linguriță sare
  • 100 g unt

Pentru umplutură, sirop și decor

  • 50 g zahăr pudră
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • 100 g unt
  • 200 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • ½ baton vanilie
  • câte 2 linguri unt și făină pentru tavă
  • 150 g miez de nucă

Preparare
1. Faci maiaua din drojdia dizolvată în puțin lapte călduț, împreună cu 2 linguri făină și 1 linguriță zahăr. O lași să crească la cald.
2. În făina cernută, adaugi pe rând maiaua, ouăle, coaja de lămâie și laptele călduț, în care ai dizolvat zahărul, zahărul vanilinat și sarea. Frămânți bine aluatul, încorporând treptat untul topit. Lași aluatul să crească timp de 1 oră, într-un loc cald și ferit de curent.
3. Întinzi aluatul pe planșeta presărată cu făină, într-un dreptunghi de aproximativ 50×80 cm. Ungi aluatul cu unt înmuiat la temperatura camerei și presari zahărul vanilinat și zahărul pudră. Tai fâșii de 25×4 cm, pe care le rulezi, le așezi în tava aragazului, unsă cu unt și tapetată cu făină și le lași să mai dospească 15-20 de minute.
4. Introduci tava în cuptorul preîncălzit și coci preparatul timp de 30 de minute, la foc mijlociu.
5. Fierbi laptele cu zahărul și batonul de vanilie. Când melcii s-au rumenit, îi scoți din cuptor și îi ungi repede cu sirop, apoi îi mai lași la cuptor 5 minute. Cât sunt fierbinți, îi ungi din nou și îi presari cu nucă.
Sfatul meu: Din același aluat, noi facem și cozonaci secuiești.
Minerva Lupean, Câmpia Turzii, jud. Cluj
40 bucăți
3 h



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *