Cum confiez coaja de portocală?

Dragă Lili,

De sărbători am consumat multe portocale şi m-am gândit să confiez coaja lor şi să o folosesc la prăjituri. Am tăiat coaja cubuleţe şi am fiert-o într-un sirop foarte gros, după care am lăsat-o să se răcească în sirop. Când am încercat să o folosesc, coaja era foarte tare, aşa încât a trebuit să o mixez în blender împreună cu siropul, că să nu o arunc. Te rog să-mi spui unde am greşit şi ce ar trebui să fac data viitoare, ca să obţin cuburi de coajă ce pot fi folosite la prăjituri. Mulţumesc anticipat.
Monica Prohaska, Sibiu

——————————————————————————————————————-

Buna, Monica, mă bucur că îmi scrii din nou la această rubrică şi îţi mulţumesc pentru încredere. Confierea fructelor e o operaţiune destul de migăloasă, dar produsul rezultat e mult mai ieftin, deci mult mai spornic decât dacă ai cumpăra portocale confiate.
Pentru a încerca să fiu mai exactă, mă voi raporta la 1 kg portocale (5-6 bucăţi). În primul rând, speli portocala sub jet de apă, frecându-i uşor suprafaţa. După ce ai decojit-o, cureţi cât mai mult din stratul alb al cojii, apoi tai coaja în pătrăţele, o pui într-un vas cu apă rece cât să o acopere şi aşezi vasul pe foc mic, urmând să stingi focul când apa clocoteşte. Scurgi apa şi repeţi procedeul.
Faci un sirop din 3 ceşcuţe (cu volumul de 100 ml) de zahăr şi 1 ½ ceşcuţe de apă, ingrediente pe care le fierbi la foc mediu, pentru aproximativ 8 minute. Adaugi cojile de portocală scurse, amesteci uşor şi laşi să fiarbă la foc mic, până când cojile devin trasparente, ceea ce poate dura aproximativ 40 de minute, timp în care nu amesteci în cratiţă, ci o scuturi din când în când, cu mişcări orizontale energice. Pui cojile într-o strecurătoare pentru 1 oră, să se scurgă bine, apoi le întinzi pe un grătar cu ochiuri mici, într-un loc bine aerisit, să se usuce timp de 3-4 ore. Siropul rămas poate fi diluat şi întrebuinţat la însiroparea blaturilor pentru tort sau pentru a îndulci o băutură caldă.
Dacă vrei să foloseşti coajă de portocală confiată pentru decor, ideal este să o tai în fâşii subţiri, iar după ce ai terminat de confiat coaja, poţi trece bastonaşele cu un capăt prin ciocolată neagră topită la bain-marie. Vei obţine un contrast inedit de culoare, dar vei îmbina în mod fericit două arome foarte plăcute.
Metoda descrisă mai sus este cea mai rapidă pe care am încercat-o, dar şi aceasta durează aproape 5 ore.
Cu drag, Lili

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *