Cum consumi semințele de chia?

Buna ziua, draga Lili!
Am citit pe site-ul revistei un articol interesant despre semințele de chia și am fost tentată să încep și eu să le introduc în alimentație, ca prea multe beneficii par a avea, ca să le ignorăm. Însa nu știu cum se consumă. În articol, medicul scrie că pot fi adaugate în mâncare, dar care este cantitatea maximă ce poate fi ingerată pe parcursul unei zile, ca să nu ne trezim cu neplăceri digestive? Scrie acolo că rezolvă constipația, deci mă gândesc că pot avea efect laxativ? Cum le punem în mâncare: întregi sau măcinate? Mi-ar fi de mare folos să știu aceste lucruri înainte de a trece la
consumul lor.
Mulțumesc.
Mădălina Preda, Bacău

Dragă Mădălina,
IMG_5681_Dă-mi voie să te felicit, este minunat pentru sănătatea ta să consumi semințe de chia, așa cum ai citit, sunt bogate în acizi grași esențiali omega 3 și alți antioxidanți, minerale și multe, multe  fibre (fiecare lingură de chia conține 5 grame de fibre).
Pentru a le consuma la micul dejun, e bine să le pui de seara la înmuiat într-un volum de pâna la 10 ori mai mare decât al semințelor (1 lingură de semințe în cel puțin 50 ml apă rece, dar cel mult 100 ml). Nu este nevoie să le speli înainte și nici să le alegi, este  firesc să aibă două culori: albe și negre. Vei constata că se formează un fel de mucilagiu care nu are gust, dar este ușor de înghițit. La 10-15 minute după ingerarea semințelor, te vei simți energizată ca după o cafea sau un duș, de aceea e de preferat să consumi semințele în prima parte a zilei, cel mai bine dimineața sau în pauza de la ora 11. Un mic dejun complet poți obține hidratând semințele de chia în iaurt de băut sau în lapte ușor îndulcit cu miere sau sirop de arțar, peste care presari 1 lingură de fulgi de migdale sau semințe decorticate de in. Sănătate curată, un mic dejun sățios, căruia îi poți adăuga arome de nucșoară sau scorțișoară, pentru gust și pentru o digestie mai facilă. Aceasta așa-zisă „budincă” de chia poate fi consumată și cu fructe din compot sau hidratată în zeamă de compot. Specialiștii spun că este cel mai bine să consumi semințele de chia deja hidratate, întrucât ajută și la obținerea senzației de sațietate, dar și la o deplasare mai ușoară a lor prin tractul intestinal, fibrele ajutând și la o mai bună curățare a colonului.
Dacă, însă, nu îți place această formă gelatinoasă, presară semințele peste salate de fructe sau de legume, chiar înainte de a le consuma. La fel de bine poți să adaugi aceste semințe în „bomboane” din fulgi de ovăz sau din compoziție asemănătoare salamului de biscuiți. Este păcat, însă, să diminuezi valoarea lor nutritivă în aluaturi coapte, dar dacâ totuși dorești să le încorporezi în aluatul pentru sărățele sau biscuiți, vor face acest
produs să devină mai crocant, mai ales dacă vei adăuga și alte semințe (de  floarea-soarelui, chimen, susan, mac, dovleac). La fel de bine le poi presăra peste peștele aflat la cuptor, în ultimele 5 minute de coacere sau le poți adăuga în crusta cu pesmet aromat cu care vei acoperi buchețelele de conopidă opărită.
Dacă optezi să consumi în acest fel semințele de chia, trebuie să consumi preparatele alături de multe lichide, altfel i-ar putea cauza ușoare dureri de stomac. Unii sunt de părere că acizii grași s-ar absorbi mai ușor dacă s-ar măcina semințele și s-ar consuma făină de chia. Să nu uităm, însă, că grăsimile, fie ele și bune, în contact cu aerul pot să râncezească, iar semințele măcinate trebuie consumate imediat. Nu este, însa, neaparată nevoie să le macini, ca în cazul semințelor de in care trebuie măcinate din cauza formei lor prea ascuțite.

Este de preferat să consumi semințele de chia hidratate
Este de preferat să consumi semințele de chia hidratate
Ce cantitate e bine să consumi? 1-2 linguri pe zi. Ca în cazul oricarui aliment nou, e bine să începi cu 1/4 linguriță de semințe hidratate.
Semințele de chia nu sunt cunoscute drept un alergen, dar e bine să  fim precauți.
Ce se întâmpla dacă vei consuma prea multe semințe? Poți să ai crampe abdominale, să te balonezi sau să ai scaune moi, dat fiind că fibrele prezente în cantitate mare își fac treaba.
Ce se mai poate întâmpla dacă ingerezi o cantitate prea mare? Să îți bată inima tare, dat fiind efectul lor energizant. Așadar, consumă-le treptat și urmărește reacțiile organismului tău.
În tot ce alegem să consumăm nou, moderația este potrivită.
Poți să consumi semințe de chia și germinate, întrucât beneficiilor amintite în articolul pe care l-ai citit deja li se adaugă și avantajul de a consuma un aliment bogat în clorofilă. Cum procedezi pentru a obține semințe germinate? Le pui într-un vas de sticla, transparent, nu foarte aglomerate, într-un singur strat. Le umezești și le lași să se hidrateze bine, apoi așezi vasul într-un loc cald și luminos (de exemplu, pe pervazul ferestrei, în dreptul caloriferului, dar nu pe acesta). Ai grijă să umezești mereu semințele de chia, de preferat din 8 în 8 ore, dar asta ramâne la aprecierea ta și este în funcție de condițiile de umiditate și temperatură din casă. Ai răbdare, întrucât semințele de chia germinează în 4-5 zile. După
ce a început să crească tulpinița, lasă planta să facă și frunzulițe, apoi consumă-le în salate ori peste tartine cu diferite paste.
Și… încă ceva: dacă sunt așa de bune pentru interiorul organismului, de ce nu ar fi bune și pentru piele, pentru a lucra la exterior?
Semințele de chia pot fi un ingredient prețios și pentru maștile cosmetice: mixezi în blender 1/4 cană (circa 60 ml) ulei de cocos cu 1 lingură de zeamă de lămâie și 1 lingură de semințe de chia și păstrezi amestecul într-un borcanel, în frigider. Îl foloseti în 2-3 zile, ca masca pentru curățarea tenului, masându-ți fața timp de 2-3 minute și îndepărtând amestecul după alte 5-7 minute, cu un șervet umed.

Va doresc tuturor să intrați în bucătărie cu entuziasm, curiozitate și inspirație, fiindcă numai astfel veți obține delicii care să-i încânte pe cei apropiați.
Cu drag. LiliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *