Cum folosesc condimentele?

Ca începător în tainele bucătăriei, vă rog să-mi spuneţi în ce preparate pot folosi unele condimente cum ar fi cimbrul, rozmarinul, nucşoara, coriandrul şi altele. Deoarece eu niciodată nu sunt sigur ce condimente trebuie să folosesc atunci când prepar ceva bun, vă rog să-mi împărtăşiţi din experienţa dumneavoastră profesională

Vă mulţumesc. 

Andrei Simu, Timişoara

—————————————————

Dragă Andrei, 
Ne bucurăm să avem printre corespondeţii noştri şi tineri ca tine, dornici să experimenteze reţetele apărute în Cărticică. Deşi în paginile acestei Cărticele vei găsi din belşug sfaturi privind asocierea condimentelor cu diferite ingrediente, voi încerca să aduc câteva completări, profitând de spaţiul generos al acestei rubrici. Subiectul condimentelor este vast şi ne-ar trebui mai multe Cărticele pentru publicarea unor reţete care să conţină o plajă mai largă de reţete. Am încercat să selectăm reţete cu ingrediente cât mai diverse, dar au fost condimente pe care reţetele cititorilor nu le-au conţinut. Îți voi sugera câteva asocieri pentru cele mai uzuale condimente. 
Foloseşte cimbrul la fripturi, tocăniţe, chifteluţe, mezeluri de casă, peşte şi cocteiluri din fructe de mare, pateuri, salate de legume, la dressinguri pentru salate de legume, la sosurile de tomate, la sos olandez, sos bolognez şi sos Gravy.
Frunzele de maghiran pot asezona tocăniţele, chifteluţele, carnea de oaie, cărnaţii şi friptura de porc, rasolul de peşte, creveţii, supele, sufleurile, plăcintele, omletele, pastele tartinabile pentru micul dejun, marinatele, sosul bolognez, sosurile de legume şi pâinea libaneză. 
Vei condimenta cu seminţe de chimen supele de vită, fripturile, chifteluţele, hamburgerii, plăcintele de legume şi brânză, sosurile picante pentru fripturi la grătar, sosurile de legume, sosurile mexicane. 
Oregano este condimentul ideal pentru pizza, biscuiţi aperitiv, ciabatta, sos pentru spaghete, sos de tomate, sosuri picante pentru fripturi la grătar, dar la fel de bine poţi să condimentezi sufleuri, omlete, plăcinte cu legume şi brânză, chifteluţe marinate, friptura de pui, şunca şi biftecul. 
Rozmarinul merge la chifteluţe, omlete pe care le vrei foarte aromate, dressinguri pentru salate, fripturi din orice fel de carne. 
Rădăcina de ghimbir crudă are un gust picant, uşor răcoritor, dar după ce este uscată şi măcinată, îşi pierde iuţeala. Vei folosi ghimbir crud la salate, marinate şi fripturi din carne de vită şi porc, ghimbir uscat la turtă dulce şi prăjituri cu fructe uscate. 
Frunzele de busuioc condimentează plăcut foccacia, saleurile, biscuiţii săraţi, supele, fripturile, hamburgerii, orice peşte de apă dulce, plăcintele cu brânză şi legume, sosurile pentru spaghete, sosurile de brânză, marinatele, sosurile pentru fripturi. 
Frunzele de coriandru dau o aromă discretă salatelor, preparatelor din pui şi peşte, sendvişurilor şi sosurilor tip salsa. Seminţele aceleiaşi plante asezonează marinatele pentru pui şi peşte. 
Nucșoara e un condiment dulceag și este asociată cărnii de pasăre, omletelor, băuturilor și turtei dulci. Se știe, desigur, că sosurile Bechamel nu sunt la fel de fine fără aroma de nucșoară. 
Dacă vei urmări emisiuni culinare, vei observa că bucătarii contemporani au depăşit vechile bariere gastronomice şi au îndrăznit să combine din ce în ce mai inedit. Deoarece te afli la debut de drum, sfatul pe care ţi l-aş da cu privire la condimente este să încerci, pentru început, să foloseşti cu moderaţie un singur condiment la un tip de preparat, până reuşeşti să le defineşti bine gusturile, să faci cunoştinţă cu ele. Apoi poţi încerca să combini câte două-trei, dar numai unul dintre ele să rămână în proporție mai mare. Ca tot ce ține de bucătărie, cantitatea depinde de gustul consumatorului. 
Dacă răspunsul meu şi informaţiile cuprinse în această Cărticică îţi sunt insuficiente, te aştept cu o întrebare în care să specifici condimentul pe care ai dori să-l foloseşti şi pentru care nu am precizat nimic. 

Cu drag, Lili

 
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *