Cum îndepărtezi gustul amar al castraveților?

_MG_4580

Dragă Lili,
Te admir pentru profesionalismul de care dai dovadă și să știi că eu, când citesc rubrica ta, simt întotdeauna bucuria ta, plăcerea și pasiunea cu care o realizezi pentru noi, cititorii. De această dată, te întreb cum se poate îndepărta amărăciunea castraveților?
Te îmbrățișez cu drag. Îți doresc multă sănătate, putere de muncă, noi succese în activitate și te rog fii tu însăți și pe mai departe fiindcă ești specială și admirabilă.
Maria Bondar, Oradea, jud. Bihor
*******************************************************************

Dragă Maria,
Îți mulțumesc din nou pentru aprecieri, ești prea generoasă cu mine. Secretul lucrurilor bine făcute este pasiunea, sunt convinsă că știi și tu asta.
Hai să aruncăm împreună o privire asupra acestor legume atât de apreciate în bucătăria din sud-estul Europei. Castraveții devin amari datorită unei substanțe denumite cucurbitacină, substanță care se acumulează în concentrație mai mare în coaja castraveților și în părțile mai verzi. Concentrația acestei substanțe este mai mare la castraveții crescuți în condiții improprii, cum ar fi temperaturile ridicate sau niveluri ale umidității mai scăzute decât cele optime pentru un anumit soi. De asemenea, fertilizatorii, spațiile dintre plante, compoziția solului și frecvența irigațiilor pot să contribuie la gustul castraveților. Să lași un castravete pe tulpină când el este deja ajuns la maturitate, duce de asemenea la un gust mai amărui. Să recunoaștem, legumicultura este, cu adevărat, o știință și stă în puterea cultivatorului să aleagă un soi potrivit, să respecte condițiile de creștere și recoltare, pentru a obține castraveți care să nu fie amari.
Cum gustul amar se regăsește preponderent în coaja castravetelui, uneori este suficient să decojești leguma. Gustul mai amărui se regăsește la capătul dinspre tulpină, capăt la care trebuie și tăiat pentru degustare, înainte de a prepara o salată. Dacă ai găsit un castravetele amar, după ce l-ai curățat de coajă, îl poți lăsa în puțin lapte rece, pentru 2 minute, apoi îl treci rapid, prin jet de apă. Dacă dorești să îndepărtezi amăreala unor castraveți pe care îi vei folosi la salată, îi cureți de coajă și tai miezul în rondele fine, pe care le presari cu puțină sare, le freci ușor, iar după 1-2 minute, scurgi zeama pe care și-au lăsat-o.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *