Cum să fac ca să nu mi se mai „lase” checul?

Chec mixt cu fructe uscate_MG_9198

Dragă Lili,
Apreciez sfaturile tale și le citesc de fiecare dată cu multă atenție. Am și eu o întrebare care mă frământă și nu-mi voi găsi liniștea până când n-o să-mi reușească preparatul. Mi s-a întâmplat de mai multe ori să fac chec, să crească frumos și să arate rumen, iar când l-am scos din cuptor, să se lase foarte repede. Îmi poți spune cum să trec de acest neajuns? Cu ce greșesc, oare?
Îți mulțumesc și îți doresc numai bine!
Alina Marcu, Brăila

——————————————————————————————-

Foto Mihai Nicolae - Burda România
Foto Mihai Nicolae – Burda România

Dragă Alina,
Tare bine mi-ar fi prins dacă mi-ai fi trimis câteva detalii: rețeta checului care îți face o astfel de „figură” (odată numit chec, presupun că este vorba despre o compoziție care conține agent de creștere, altfel ar fi fost vorba despre pandișpan); în ce tavă ai copt checul; care au fost condițiile de coacere și cele de răcire.
Cum nu mă aflu în posesia acestor date, voi încerca să dau un răspuns care să cuprindă cât mai multe variante de rețete și greșeli ce se pot ivi la prepararea checului.
1. Dacă checul se lasă pe mijloc după ce l-ai scos din cuptor, este posibil ca:
– între momentul când ai terminat pregătirea compoziției și momentul în care ai introdus checul în cuptorul preîncălzit a trecut prea mult timp; imediat cum ai terminat de pregătit compoziția, trebuie să o torni uniform în tava tapetată cu hîrtie de copt și să o introduci în cuptorul preîncălzit;
– în timpul coacerii, să fi deschis ușa, în general, în primele 20-25 de minute, nu este permis să deschizi ușa cuptorului;
– rețeta ta conține prea mult agent de creștere, ceea ce duce la formarea unor bule mari de aer în masa de aluat, iar aceastea, odată coacerea încheiată, se golesc de aer și duc la „căderea” aluatului
De cât agent de creștere este nevoie? Dacă este vorba despre praf de copt, iar compoziția conține ingrediente uzuale și nu ingrediente grele precum ciocolată, amidon sau fructe, este suficient un plic de praf de copt (10 g) la 500 g făină. Dacă folosești praf de copt, acesta reacționează puternic cu ingredientele acide din aluat, de aceea este bine să îl stingi cu zeamă de lămâie, oțet sau iaurt. Vei folosi ¼ linguriță bicarbonat de sodiu la 140-150 g făină.
2. Temperatura cuptorului este hotărâtoare pentru o bună coacere. Dacă vei coace checul la temperatură mai are decât cea indicată în rețetă (de obicei,checurile se coc la foc mic spre mediu, adică 170 °-180 °C), aluatul are tendința de a crește rapid, datorită aerului conținut în spuma de albușuri și/sau a gazelor ce rezultă din reacția agenților de creștere. Tot atât de repede se va forma și o crusă rumenă, care îți dă impresia că sub ea totul este în regulă și bine copt. Dacă vei face, însă, proba cu scobitoarea, pe aceasta ar rămâne urme de aluat crud, ceea ce ți-ar indica să mai lași preparatul în cuptor. Vei întreba: bine, dar nu se arde prea tare la suprafață? Ori de câte ori o prăjitură se rumenește prea repede la suprafață, dar nu se coace în interior, acoperă vasul cu hârtie de copt și continuă coacerea până când aluatul trece proba scobitorii. Dacă temperatura în cuptor a fost prea mare, checul a crescut frumos, iar tu scoți preparatul din cuptor, checul se va lăsa și va fi copt pe margini, iar în interior crud.
3. Dacă checul are pe crustă urme de bule mari și nu a crescut, este posibil să fi fost introdus în cuptorul rece și agentul de creștere (de cele mai multe ori bicarbonatul reacționează astfel) a făcut reacție cu componentele acide, dar nu a avut și temperatura necesară pentru ca bulele de gaz să crească în volum.
4. Vasul în care ai copt compoziția a fost prea mare pentru cantitatea de aluat, iar pereții sunt subțiri, de exemplu dacă vei coace aluat pentru chec în tavă pentru cozonac – se va coace aluatul de pe margini și de pe bază, iar în mijloc rămâne necopt.

În cazul în care nu ai găsit răspunsul printre posibilitățile prezentate mai sus, te-aș ruga, dragă Alina, să revii cu o scrisoare în care să-mi oferi mai multe detalii.2 comments

 1. buna seara! Am si eu aceeasi problema cu lasatul checului, dupa ce il scot din cuptor se face ca o barca, sa lasa la mijloc, asta dupa ce in cuptor dadea afara din tava.
  Reteta mea este urmatoarea: 6 oua, 18linguri zahar, 30linguri lapte, 14 linguri ulei, 24linguri faina si un praf de copt. Bat albusurile spuma, apoi restul ingredientelor cu galbenusurile si apoi le amestec. Este delicios la gust dar ca si aspect, lasa de dorit. Incalzezc cuptorul in prealabil si nu ii deschid usa in primele 15 minute. Singurul lucru pe care nu il fac este ca nu sting praful de copt cu nimic, asta sa fie motivul pentru care se lasa?

  1. Iata o reteta de chek care nu da gres:
   8 oua
   2 cani zahar
   2cani faina
   7 linguri ulei
   11 linguri apa
   Un praf de sare, esente, cacao, coaja de portocala si bucati mici de ciocolata dupa gust.
   Bati albusurile cu zahar, adaugi pe rand galbenusurile, uleiul si apa. Mixezi bine dupa fiecare ingredient adaugat. La final adaugi faina pe care o amesteci cu o lingura mare sau paleta de jos in sus, exclus cu mizerul sau telul. Eu opresc o parte din acest aluat in care adaug cacao si bucatele de ciocolata. Sa-mi scrii cum ti-a iesit.
   Pofta buna!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *