Cum să mănânci de Paște ca să nu ai probleme. 5 sfaturi eficiente de la nutriționistul Gianluca Mech!


După un post îndelungat, masa bogată de Paște ne poate afecta digestia și starea de sănătate per ansamblu. Aproape că nu există an în care numărul de apeluri la urgență să nu crească vertiginos în aceste zile de sărbătoare.
Pentru a evita atât problemele de sănătate, cât și acumularea de kilograme nedorite, celebrul nutriționist italian italian Gianluca Mech ne oferă câteva sfaturi utile despre cum să mănâncam responsabil de Paște.

  1. Evită carnea roșie în exces! Ar fi recomandat să o înlocuiești cu cea albă
    “Carnea roșie precum cea de miel este lipsită de fibre precum și de alți nutrienți care au un rol protector asupra organismului. Carnea roșie conține proteine animale, grăsimi saturate și o serie de compuși care, la temperatură mare, sporesc riscul de cancer. Nu o consumați în exces. Recomand în schimb carnea albă, săracă în grăsimi și bogată în proteină. Carnea albă de curcan este recomandarea mea pentru masa de Paște”, spune Gianluca Mech.
  2. Adaugă lămâie peste friptura de miel și consumă cât mai multă limonadă fără zahăr
    “Dacă totuși consumi friptură de miel, adaugă zeamă de lămâie pentru a-i tăia din aciditate. Carnea produce acid în organism, iar rezultatul pe termen lung este foarte daunator. Un truc pentru a compensa aciditatea este fie de a consuma multe legume sau a adaugă suc de lămâie peste carnea de miel, care este alcalină și să încercăm să bem limonada fără zahăr”, explică Gianluca Mech.
  3. Mănâncă multe legume verzi înainte să dai iama în dulciuri
    “Legumele verzi taie pofta de dulce, astfel că vei mânca mai puțin cozonac dacă vei consuma la masă legume verzi. Este primăvară, legumele se găsesc deja proaspete la tarabele din piețe, așa că serviți la masa de Paște o salată de legume verzi și veți observa că pofta de dulce este redusă semnificativ. Fibrele din legume încetinesc viteza cu care zaharurile trec din stomac în sânge, așadar organismul are timp să le folosească și să le transforme în energe și nu în grăsimi”, adaugă Gianluca Mech.
  4. Fă mai multă mișcare pentru a compensa zilele în care mănânci mai mult decât de obicei!
    “Sportul face mult bine. Ar trebui să facem 10.000 de pași pe zi, iar, după o masă copioasă precum cea de Paște, trebuie să ne ambiționăm și să ieșim imediat la plimbare și să facem mișcare. Dacă mănânci prea mult te apucă starea de somnolență pentru ca organismul are de digerat prea multă mâncare. În loc să te întinzi în pat, recomand imediat mișcarea. Somnul în timpul zilei nu este recomandat pentru că scade energia și încetinește metabolismul, astfel că ceea ce consumi se transformă repede în rezervă de grăsime. Mai mult, trebuie să știi că sedentarismul daunează grav sănătății. Studiile au arătat că diabetul este legat mai mult de sedentarism decât de ceea ce consumi”, explică Gianluca Mech.
  5. Decât mult și prost, mai bine puțin și de calitate
    “Tot timpul calitatea trebuie sa primeze, în special de Sărbători când lumea gătește prea mult și când ești tentat să guști din toate. Le recomand tuturor să pună masa de Paște alimente mai puține, dar ce conțin ingredientele cele mai bune. Pot fi alimente scumpe, bio, pe care nu le consumăm în fiecare zi, dar care, acum, la o ocazie atât de specială, pot fi alese pentru a ne bucura de gustul lor și de sănătatea pe care ne-o oferă. Masa de Paște trebuie să fie o ocazie în care ne bucurăm de viață alături de cei dragi, și nu de a avea probleme de sănătate”, completează nutriționistul Gianluca Mech.
    Gianluca Mech este unul din cei mai apreciați nutriționiști, la nivel internațional, sfaturile sale fiind urmate inclusiv de staruri precum Eva Longoria, Anastasia Soare, Al Pacino, Ornela Mutti sau Silvio Berlusconi.
    Gianluca a lansat anul trecut două campanii importante împotriva obezității, care trag un semnal de alarmă în ceea ce privește înmulțirea cazurilor în rândul copiilor și al adolescenților. Campania din Statele Unite ale Americii a fost lansată alături de Ivana Trump, iar în Europa alături de Ducesa de York, Sarah Ferguson.


One comment

  1. Venii,cu cani,zodiac 3 ron, si vase Scandia-Slatina,cca.100 ron,cu tehnologii, vase britanice 8 ron.Caldare 10,50 bani.Cu Nope, tipsii, 5 ron, checuri,cozonaci,blaturi,5/7.7 ron.Cu caldari metalice,cenusa,plase ardelene, truse geometrie, candele,lacate aur 8 ron,prosoape Cavouri 3 ron,Covoare brasovene 15 ron.Etc.

    Borviz de allium cepa-

    Ceapa prajita in ulei, scursa, in tigaia de 18 ron,la foc, mare, scursa,cu usturoi,pisat,in apa fiarta,cu sare,otet,piper boabe,.In tuica calda, cu orez fiert,5 minute pe plansa de 15 ron, lemn, crasma, dulap de lemn.

    Borviz de varza rosie-

    Varza tocata, fiarta, la foc mare 60 minte cu orez si zarzavat, in vin fiert, lichidul,cu o lingurita cimbru pisat,cu lamaie,Barbotat cu apa Aquavis-1 ron, cu burduf de branza, comert, cu foi lica 5 ron, caserola tip Ganage,cu caserola smantana comert, cu masline si crenvursti de pui, fierte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *