Cum să nu se mai desfacă brânzoaicele?

_MG_2157

Dragă Lili,
Aș vrea să-mi dai un sfat: de ce atunci când fac poale-n brâu mi se desfac la colțuri. Oricât aș insista, colțurile nu se lipesc și se desfac când le coc.
Mulțumesc.
Tania, Bacău

————————————————————–

Dragă Tania,
În cazul acestor plăcinte, eu văd două cauze: fie umplutura e prea moale și prea multă, fie este vorba despre o împăturire incorectă.
1. Dacă umplutura este prea moale, e posibil ca:
-brânză să nu fi fost bine scursă;
-sunt prea multe ouă în compoziție, față de cantitatea de brânză folosită;
-umplutura nu a fost omogenizată bine;
Remediezi aceste neajunsuri astfel:
-scurgi bine brânza, punând-o într-un săculeț din două straturi de tifon;
-adaugi ouăle treptat și omogenizezi bine după fiecare;
-adaugi 2-3 linguri de griș sau amidon, omogenizezi de preferință cu ajutorul mixerului și lași umplutura să se odihnească 30 de minute înainte de a o folosi, timp în care grișul absoarbe o parte din lichid și se schimbă consistența cremei de brânză și ouă.
Nu exagera cu cantitatea de umplutură. Este de preferat să întinzi aluatul în strat mai subțire, pentru ca raportul aluat-umplutură să fie cel dorit decât să ai aluat gros și puțină umplutură.
2. În ceea ce privește împăturirea, dacă ai tăiat pătrate de aluat, le ungi pe margine, de jur-împrejur, cu puțin albuș crud, pui umplutura și împăturești astfel: aduci un colț peste umplutură, apoi aduci peste brânză colțul opus, moment în care presezi aluatul între degetul mare și arătător. Procedezi la fel cu colțurile care au rămas libere.
Ideal este să procedezi la împăturire direct în tavă sau în apropierea ei, ca să nu deformezi plăcințelele mutându-le dintr-un loc în altul.
Util este și să lași plăcintele să crească în tavă timp de 30 de minute, în tava așezată pe aragazul încălzit. În felul acesta, vei vedea care dintre colțuri se desfac și vei putea remedia acest neajuns presându-le înainte de coacere.
Cu drag, LiliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *