Cum să prepar un desert cât mai asemănător eugeniilor?

Dragă Lili,
Nepotelului meu cel drag îi plac eugeniile. Când îl intreb de care să-i iau, le enumeră pe toate: „Și pe cele verzi, și pe cele albastre, și pe cele roșii” – așa sunt ambalate aici, la noi, cât mai colorat. M-am gândit să încerc să-i fac eu acasă după o rețetă sănătoasă pentru copii.
Aș dori ca, în limita spatiului disponibil și al timpului tău să ne dai o rețetă spornică de eugenii de casă și cu ce am putea să le decupăm sa iasă după gustul și asemănarea celor din trecut, cele cu rom!
Îți mulțumesc frumos pentru tot!
Maria Iosip, Galați

***
Dragă Maria,
Mă bucur că răspunsul meu ți-a fost de folos. Este lăudabilă intenția ta de a-i face nepotului produse în casă. Eugenii identice acelora din comerț nu au cum să-ți iasă în casă, aluatul are afânători care să îl facă mai puțin compact, mai ușor și alte substanțe necesare pentru buna desfășurare a proceselor tehnologice din industria alimentară.
Testând rețete în bucătăria Cărticelei, am întâlnit, de-a lungul timpului, o rețetă de prăjitură al cărei gust semăna izbitor cu al eu geniei. Este vorba despre prăjitura cu foi și glazură de albuș, rețetă trimisă de regretatat noastră corespondentă, Lujza Piroska din Tărlungeni, județul Brașov. Rețeta a fost publicată în Cărticica nr. 10 (84)/2012, cu tema Circuit culinar românesc. Desigur, pentru a semăna mai bine cu eugeniile, nu vei pune glazura de albuș. Faci un aluat pentru foi, din ½ kg făină, 150 g zahăr, 150 g unt sau untură, 3 gălbenușuri, 1 plic praf de copt și 1 linguriță zeamă de lămâie. Coci 3 foi, pe dosul tăvii de 30×40 cm.
Pentru umplutură, zdrobești o foaie și o amesteci împreună cu 100 ml lapte călduț și 1 plic zahăr vanilinat. După ½ oră, încorporezi câte 2 lingurițe gem de caise și pudră de cacao, 150 g zahăr frecat spumă cu 100 g unt și 1 fiolă esență de rom. Întinzi crema între foi, iar a doua zi tai bucățile cu ajutorul unei forme rotunde și metalice de fursecuri, pe care ai ovalizat-o.

Cu drag, Lili

Foto: Mihai Nicolae- Burda România
Foto: Mihai Nicolae- Burda România


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *