Cum scot arsura de pe un vas de inox, fără să-l stric?

Draga mea Lili,
Îți mulțumesc pentru răspunsul pe care mi l-ai oferit în Carticica 10/2013. Citesc cu mult interes această rubrică și am văzut că abordezi cu multă seriozitate și ne oferi răspunsuri complete, din toată experiența ta. Nu știu dacă întrebarea mea se poate încadra la această rubrică, eu totuși ți-o trimit. Nu este vorba despre gătit sau despre preparare, așa cum scrie în anunțul rubricii, dar este tot din sfera bucătăriei.
Mi-am cumpărat niște vase de inox și îmi sunt foarte dragi, dar am fiert în una dintre ele fasole, a rămas fără apa și s-a prins (în sensul ca s-a carbonizat de-a dreptul!), iar acum nu mai pot recupera vasul, deși l-am tot fiert cu apă și detergent de vase. Ai putea să-mi dai o soluție cum să curăț vasul fără să-l stric? Eu am evitat să folosesc pastă abrazivă sau bureți de sârma. Mulțumesc anticipat.
Monica Prohaska, Sibiu

*****************************************************************

Draga Monica,
Mi-ar plăcea ca și alte cititoare să aibă interesul tău pentru această rubrică, ești una dintre cele mai active. Chiar dacă anunțul vizează doar rețete, ne putem sfătui cu privire la tot ceea ce ține de sfera bucătăriei, așa că întrebarea ta nu mi se pare deloc nelalocul ei. Mă puteți întreba orice legat de acest loc magic, în care fiecare dintre noi se regăsește pe sine și dă frâu liber imaginației, spre folosul celor din familie.
IMG_5681_Presupun că, prin fierberi repetate, ai eliminat resturile de mâncare
de pe vas și au rămas doar urme negre, de arsură. Îți propun să presari în oală conținutul unui plic de bicarbonat de sodiu alimentar și să freci cu un burete de bucătărie neabraziv, ușor umezit. Limpezești de mai multe ori: cu apă caldă, cu apă rece, apoi cu apa rece în care ai dizolvat puțin oțet.
Dacă petele de pe vas persistă, fierbe apa în oală, până la nivelul unde vasul e pătat, iar când începe să clocotească, pune sare grunjoasă și continuă fierberea pentru 5-10 minute. Lasă la răcit pentru 2 ore, apoi scurge apa și repetă operațiunea de 1-2 ori. Poți să încerci acest procedeu cu oțet alb, ușor diluat. La final, nu uita să clătești bine vasul și să îl usuci cu un șervet de bucătărie, știut fiind că apa rămasă pe suprafețele de inox dă naștere unor pete albicioase, inestetice.
Vă aștept în continuare întrebarile și vă doresc tuturor sănătate, să gătiți cu spor și cu pasiune!
Cu drag, Lili

Citește și alte sfaturi ale colegei noastre, Elena Jerlăianu, la rubrica “Sfatul bucătarului”! Ți le oferă cu drag, dintr-o bogată experiență în bucătăria Practică.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *