Cum se face aluatul pentru ștrudel?

Foto Elena Tănăsescu - Burda România
Foto Elena Tănăsescu – Burda România
Mă bucur să văd că fetele și nora mea citesc cu mare interes răspunsurile tale și încearcă diferite rețete. Cărticica practică a devenit prietenul lor de nădejde.  
Te rog să ne spui cum făceau bunicile noastre aluatul pentru ștrudel, pe care îl întindeau în foaie subțire cât era masa de mare. O admiram pe bunica pentru măiestria și repeziciunea cu care lucra, dar nu am întrebat-o ce ingrediente folosea. 
Maria Buzagiu, Timișoara, jud. Timiș
 
——————————– 
Dragă Maria, cu multă nostalgie îmi amintesc și eu cum făceau mama și bunica aluatul pentru ștrudele și, în zona noastră, și pentru plăcinta dobrogeană. 
O să-ți dau rețeta din vechiul meu caiet: cerni într-o cratiță 400 g făină, iar în mijloc faci o adâncitură în care pui un ou bătut împreună cu un praf de sare, 100 ml oțet și 1 lingură de ulei. Amesteci ingredientele din mijloc cu făină de pe marginea adânciturii și torni câte puțină apă călduță, până când aluatul devine potrivit de tare (spuneau unele gospodine, pe vremuri: „Să fie moale ca lobul urechii”). Îl omogenizezi în cratiță, apoi îl scoți pe o planșetă de lemn presărată cu făină, îl ridici și îl lovești de câteva ori. După ce nu se mai lipește de mână, îl bați cu ajutorul sucitorului: îl lovești pe o direcție, se va lungi, îl îndoi sau îl împăturești și îl bați și pe direcția opusă. După ce ai făcut această operațiune de 4-5 ori, îl modelezi sub formă de sferă și îl lași să se odihnească ½ oră pe planșeta presărată cu făină, cu o cratiță înaltă, ușor încălzită deasupra, care să nu atingă, însă, aluatul. 
Cu mișcări repezi, scurte, întinzi cu sucitorul aluatul pe masa presărată cu făină. Trebuie să obții o foaie de dimensiuni mari, pe care o presari cu făină. O desprinzi cu mare grijă și… aici intervine magia, talentul și îndemânarea gospodinei: întinzi foaia pe o față de masă curată și apoi, între degete, până se subțiază ca o foiță de țigară, fără să se rupă. Lași foaia să se mai usuce, după care o ungi cu unt topit, folosind o pensulă și o pliezi pe jumătate, după care o ungi din nou. Nu uita să păstrezi puțin unt pentru uns pe deasupra!
Pentru plăcintă, bunica mea amesteca ½ kg făină cu un cubuleț de circa 20 g unt, un praf de sare și puțină apă. Frământa bine și împărțea aluatul în 5 sfere, le întindea puțin mai mari decât tava, le ungea în strat subțire, cu unt topit și le lăsa să se odihnească 10-15 minute. Le împăturea ca pe aluatul franțuzesc, întâi pe o dimensiune, apoi pe cealaltă, între cele două operațiuni ungând cu unt topit. Obținea niște pătrățele pe care le punea în răcitor și, după ½ oră, le întindea pe rând, pe masa unsă cu unt, cu ajutorul vergelei unse cu unt topit, sub forma unor dreptunghiuri ceva mai mari decât masa. Le punea în tavă, cu umplutură printre ele. 
Din experiența mea, dragă Maria, pot să-ți spun că am probat de curând cu făină de la moară, iar aluatul este mult mai elastic. Tu ești o gospodină cu multă experiență și știi cât de mult depinde rezultatul de umiditatea și calitatea făinei, mai ales la produsele de patiserie.
Îți doresc mult succes!
 

Cu drag, Lili

Răspuns publicat în nr. 6-2012

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *