Cum se face cataiful?

Dragă Lili,
Am văzut într-o cofetărie din Eforie Sud o prăjitură care se numea cataif. Avea aspectul unei savarine ornate cu frișcă și tăiței caramelizați deasupra. În zona Orăștiei nu se prepară această prăjitură și aș vrea să-mi surprind musafirii cu ceva nou. Te rog, dacă poți, să mă ajuți cu rețeta acestui desert deosebit.
Marinela Părău, Orăștie

****************************************
Bine te-am regăsit la această rubrică, Marinela!
Cataiful este un desert tradiţional turcesc, îl vei întâlni în cofetăriile din Dobrogea ori de câte ori mergi la mare.
Noi am avut o reţetă de cataif cu fructe la pagina 9, în Cărticica
Deserturi pentru vară din 2007, a trecut destul timp de atunci. La vremea
aceea, se găseau în comerţ blaturi pentru cataif, acum nu se mai găsesc decât în magazinele cu produse turceşti sau arăbeşti. Tot în aceste magazine se găsește și fidea specială pentru cataif, dar poți să încerci și cu o fidea cât mai fină, cu ou, din supermarketurile noastre.
Se găsește fideluță sub formă de bastoane lungi, e mai bună decât cea deja ruptă.
Având în vedere că e un desert foarte dulce, concentrat, porțiile nu sunt mari.
Pentru 30 de porţii vei avea nevoie de:
• 250-300 g unt
• 800-900 g fidea fină, de preferință cu ou
• 2-3 linguri nuci măcinate mare
• 2-3 linguri stafide;
Pentru sirop:
• 1-2 lămâi
• 400 g zahăr
• 2 plicuri zahăr vanilinat
• circa 1 litru apă sau lapte;
Pentru decor:
• 500 g frişcă
• opţional, fistic.
Iată cum prepari:
1. Topeşti untul într-un vas metalic, pe care îl introduci în cuptorul încins, la foc mic.
Torni 75 g unt într-o tavă mare, adâncă, cu dimensiunile de aproximativ 30×40 cm. Presari 2-3 linguri nuci măcinate mare, arahide sau fistic, după care pui în strat uniform jumătate din fidea şi presari câte 2 linguri de stafide şi zahăr. Stropeşti cu puţin unt, pui deasupra restul de fidea şi stropeşti cât mai uniform cu untul rămas.
2. Introduci tava în cuptor, la foc mic, pentru 20-25 de minute, până când fideaua aflată deasupra se rumeneşte până la o nuanţă de auriu sau maro deschis. În acest moment, scoţi tava din cuptor.
3. În timp ce fideaua se află la cuptor, prepari siropul: fierbi apa cu zahărul şi zahărul vanilinat, până când volumul ajunge aproape la jumătate. Iei vasul de pe foc şi pui coaja de lămâie rasă fin şi zeama de la 1 lămâie. Dacă foloseşti lapte, nu combini siropul de lapte cu zeama de lămâie deoarece se brânzeşte. În acest caz, e suficientă coaja de lămâie pentru aromă.
4. După ce ai scos din cuptor cataiful, torni unifom siropul şi laşi să fie absorbit de fidea. Când s-a răcit complet, porţionezi în tavă cataiful şi decorezi fiecare bucată cu frişcă. Consumi desertul a doua zi, după ce l-ai păstrat în frigider.
Ești o gospodină experimentată, sunt sigură că vei reuși să-ți surprinzi musafirii. Nu uita să ne trimiți o poză cu preparatul tău!
Cu drag, Lili

Foto: Elena Tănăsescu, Burda România
Foto: Elena Tănăsescu, Burda România


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *