Cum se face laptele de susan? Dar varza pane? E buna aspirina in conserve?

Foto Mihai Nicolae - Burda România
Foto Mihai Nicolae – Burda România
Aş dori să-mi spuneţi cum se face laptele de susan şi cum se prepară varza pane. De asemenea aş dori să ştiu dacă aspirina pusă în conserve dăunează copiilor. Mulţumesc mult. 
 Mihaela Sima, Câmpulung, jud. Argeş

 —————————————————————————————–

 
 1. Ca să prepari varză pane, cureți de frunzele veștede o varză mică și îndesată, o tai în felii de 2-3 cm, așa cum tai un pepene, păstrând bucăți de cotor, care vor menține unite frunzele. Oprești feliile în apă cu sare, le scurgi bine și le treci printr-un aluat pregătit din: 1 pahar de bere blondă, 1 vârf de cuțit praf de copt, puțină sare, eventual condimente și făină cât cuprinde, pentru un aluat de consistența smântânii. Prăjești feliile de varză în ulei, la foc mic, pe ambele părți. Le scoți pe hârtie absorbantă. Dacă nu ții neapărat să fie un produs de post, poți să pregătești un aluat identic celui pentru clătite.  

2. Laptele de susan se prepară în mai multe moduri. Nu am încercat rețetele în bucătăria Cărticelei practice, dar îți pot oferi rețeta mea pentru 3-4 porții.

Pui de seara la înmuiat 1 cană de semințe de susan, nivelul apei depășind cu maximum 2 cm nivelul semințelor. E de preferat să fie apă călduță. A doua zi, pui semințele în blender și le mixezi până obții o pastă omogenă, în care nu se mai văd semințe întregi. Torni ½ cană de lapte de soia, miere după gust și 1 praf de sare și mixezi în continuare. Dacă nu-ți place laptele de soia, poți să adaugi apă în care ai fiert, în prealabil, timp de 10 minute, ½ păstaie de vanilie tăiată pe lungime. Amesteci pasta de susan cu încă 1 ½ pahare lapte de soia și îndulcești cu miere, după gust. 

Nu știu ce vârstă are copilul tău, dar trebuie să fii precaută în a-i oferi lapte de soia și lapte de susan, boabele de soia și semințele de susan fiind ingrediente care pot declanșa alergii

3. Și pentru că tot vorbim despre intoleranțe, dacă până acum câțiva ani aspirina era un medicament cu largă utilizare, medicii au renunțat la a-l mai recomanda atât de frecvent întrucât irită mucoasa gastroduodenală și poate afecta grav funcția hepatică (e vorba despre declanșarea, în anumite cazuri, a sindromului Reye). Cum prevederea e mama înțelepciunii, te sfătuiesc să nu-i oferi copilului conserve care conțin aspirină. 

Răspuns publicat în Cărticica nr. 12-20122 comments

  1. Nu am consumat niciodată varză pane, dar este de reţinut.
    Şi pentru că am ajuns aici, cu scuze pentru lunga întârziere, vă mulţumesc din suflet pentru publicarea reţetei mele şi pentru premiul oferit! Vă doresc tuturor, numai bine, multă sănătate şi să ne oferiţi şansa de a citi revistele, ani muuuuulţi de-acum încolo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *