Cum sotăm legumele?

Cum este mai bine să fie sotate legumele crude, în unt sau în ulei? Dar a legumelor fierte?

Marinela Părău, Orăştie, jud. Hunedoara

—————————————————–

 

Dacă fierbi legumele, o parte din vitamine și minerale vor trece în apa de fierbere, deci e mai bine să le sotezi crude, tăiate în fâșii sau în rondele nu mai groase de 1 cm. 

Alege pentru sotare o tigaie wok, care-ți permite să adaugi mai multe legume și să amesteci mai ușor. Folosește ulei, de preferință de rapiță, dar o cantitate cât mai mică. Uleiul este necesar pentru absorbția vitaminelor liposolubile (vitamina A, de exemplu). După ce ai sotat legumele mai tari (rădăcinoase, păstăi) pentru un minut, amestecând și scuturând cratița, adaugi usturoiul și ceapa și continui să le sotezi încă un minut. În total, pentru legume „al dente”, nu ai nevoie să le sotezi mai mult de 5 minute.

Ca să capete gustul plăcut al untului, la sfârșit, în ultimile 10-15 secunde de pregătire, pui deasupra felioare de unt, nu mai mult de 1 linguriță la 500 g legume. Dacă, însă, vrei legume foarte moi, le lași la foc mic pentru 15-20 de minute și ai grijă să torni din când în când câte puțină apă. Preferi ca legumele sotate să fie mai puțin acoperite de acea peliculă de ulei? Cu un minut înainte de a le scoate din tigaie, toarnă peste ele ¼ – ½ pahar de vin alb și scutură vasul energic, apoi scoate legumele cu o paletă.

Cu drag,

Lili

Răspuns publicat în Cărticica 12/2012Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *