Cuptorul electric te ajută să gătești rapid și sănătos

Ești o gospodină pasionată, căreia îi place să aibă bucătăria utilată cât mai modern, pentru a-ți încânta membrii familiei sau oaspeții cu feluri de mâncare apetisante, gătite într-un mod sănătos și în cel mai scurt timp? Dacă răspunsul este afirmativ, atunci cuptorul electric va deveni aliatul tău principal pentru îndeplinirea acestui scop. 
Folosirea cuptorului este o modalitate de coacere care ne permite să consumăm alimente sănătoase, dietetice, dar și gustoase. Acum câteva decenii, existau doar cuptoare pe gaz, cu puține opțiuni, uneori destul de periculoase. Astăzi, în schimb, se găsesc numeroase variante de cuptoare electrice, dotate cu numeroase funcții și opțiuni de coacere diverse. 
Tipuri de cuptoare:
 • pe gaz
 • electrice, cu convecție naturală sau statice
 • electrice multifuncționale
 • electrice termoventilate
 • cu microunde
 • combinate
 
Tipuri de cuptoare în funcție de poziție:
 • de sine stătătoare;
 • incastrabile în bucatăriile modulare, fie în corpurile-bază, fie în cele de tip coloană.
Descrierea cuptorului
Cuptoarele electrice sunt prevăzute cu două rezistențe, una inferioară și una superioară pentru coacere și de un grill, pentru rumenirea preparatului. Acestea pot acționa împreună sau separat, depinde de tipul de coacere folosit.
Capacitatea unui cuptor standard este de aproximativ 50 de litri; cele peste 65 de litri sunt considerate mari, iar sub 35 de litri, mici. Înălțimea standard este de 60 cm, dar există și cuptoare care au 40-45 cm.
În cazul în care cuptorul se va încorpora într-un dulap tip coloană, trebuie poziționat la o distanță de 100-110 cm față de pământ, pentru a permite deschiderea ușii, fără a te apleca sau lăsa în genunchi.
Funcții ale cuptorului electric
 • gătitul convențional, pentru a coace și a prăji pe un singur nivel al cuptorului, folosind căldura care vine atât din partea de jos, cât și din partea superioară a aparatului;
 • gătirea forțată cu ventilator, pentru pregătirea simultană a câtorva feluri de mâncare sau pentru uscarea fructelor sau a legumelor;
 • gătirea cu ventilator, care permite frigerea sau coacerea unor alimente care necesită aceeași temperatură de gătire, utilizând mai mult de un raft, dar fără transfer de miros;
 • elementul de încălzire inferior, care încălzește numai partea de jos a cuptorului și permite coacerea prăjiturilor cu baza crocantă;
 • pizza – elementul inferior oferă direct căldură părții inferioare a aluaturilor pentru pizza, tarte, plăcintă sau omlete, în timp ce ventilatorul asigură circularea aerului pentru a coace partea superioară sau umplutura;
 • autocurățare catalitică – anumite părți ale cuptorului, de regulă pereții, partea superioară sau cea din spate, sunt căptușite cu smalț catalitic, care elimină uleiul și grăsimea acumulate în timpul gătirii. Această procedură se folosește o dată pe săptămână, când cuptorul se lasă să funcționeze 45 de minute, la temperatura maximă.
 
Cum coci prăjituri?
Pentru coacerea prăjiturilor, trebuie să preîncălzești cuptorul circa 10 minute, înainte de coacere și să fixezi temperatura cuptorului între 150ºC-200ºC. De asemenea, nu trebuie să deschizi ușa cuptorului înainte ca ¾ din durata de coacere să fi trecut. Dacă folosești două tăvi simultan, trebuie să lași un raft între ele.
Cum gătești carnea și peștele?
Pentru a nu fi prea uscate, bucățile de carne trebuie să fie mari, de peste 1 kg. Pentru carnea roșie, temperatura trebuie reglată între 200ºC-250ºC, în așa fel încât carnea să se rumeneaască la exterior, iar la interior să rămână suculentă. Pentru carnea albă, pui și pește, vei fixa temperatura între 150ºC-175ºC. După ce s-a fript, carnea trebuie lăsată 15 minute, pentru ca sucul din interior să o înmoaie. Pentru a evita formarea de prea mult fum în cuptor, în timpul frigerii, trebuie să torni puțină apă în tava de scurgere.
 
Cum economisești energie?
Consumul de energie al cuptoarelor electrice trebuie luat în calcul atunci când cumperi unul.
Este recomandat să cumperi un cuptor electric ventilat. Spre deosebire de cele normale, acesta va pune în circulație aerul cald, determinând o temperatură uniformă în interiorul cuptorului. Alimentele se coc astfel în cel mai scurt timp posibil, reducând consumul de energie. Este posibil de asemenea să coci simultan mai multe feluri de mâncare, așezându-le pe diferite trepte ale cuptorului.
Redu la minimum timpul de deschidere a ușii cuptorului, deoarece aerul cald iese rapid din cuptor, iar temperatura din interior scade. Cu cât cuptorul se menține mai mult timp cald, cu atât consumă mai puțină energie. La achiziționarea cuptorului, ia seama ca ușa cuptorului să fie din sticlă.
Evită pe cât posibil preîncălzirea cuptorului, deoarece implică un consum mai mare de energie. 
Stinge cuptorul cu câteva minute înainte de încheierea procesului de coacere, deoarece cuptorul va continua să utilizeze căldura din interior, economisind astfel energie.
Un cuptor curat este mult mai eficient. Resturile de alimente din interior vor mări timpul de reaprindere al cuptorului.
Utilează-ți bucătăria și cu un cuptor cu microunde, pe lângă cel electric sau pe gaz. Fiecare aparat are avantaje și dezavantaje, dar, utilizându-le împreună vei beneficia mai bine de avantaje. Cuptoarele cu microunde consumă mai puțin cu aproximativ 50%, spre deosebire de cele electrice. Coacerea se realizează în interiorul alimentelor, reducând timpul de coacere cu 25%. Sunt adecvate pentru decongelarea alimentelor într-un timp redus.
 
Un articol de Daniela Șibaev
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *