Curcan umplut cu varză călită

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
1 curcan de 3 kg
200 g unt
800 g varză
100 g kaizer
100 ml ulei
2 foi de dafin
10 boabe de piper
1 lingură cimbru
3 cepe
50 ml suc de roșii
1 legătură mărar
150 ml vin alb
sare
piper
ienibahar

Cum procedezi:
1. Tai kaizerul în fâșii subțiri. Cureți varza de cotoare și nervuri, o tai fideluță și o călești în ulei, împreună cu ceapa tocată mărunt și kaizerul. Stingi cu 150 ml apă, adaugi foile de dafin, 1 linguriță cu cimbru, boabele de piper și scazi varza la foc mic. Spre sfârșit, torni sucul de roșii și presari mărarul tocat fin.
2. Aprinzi focul la cuptor și topești untul într-un vas termorezistent. Speli curcanul, îl usuci cu un șervet, îl presari cu sare, piper, ienibahar, cimbru și îl umpli cu varza călită. Împăturești tifonul în două, îl înmoi în untul topit și îmbraci cu el curcanul. Astfel protejat, curcanul nu se usucă, nu se arde, pielița de la exterior nu se crapă și nu mai este nevoie să-l stropești des cu sos. 3. Așezi curcanul în tavă cu 100 ml apă și îl coci la foc mic spre mijlociu, picurând din când în când apă. După 3 ore, îndepărtezi tifonul și lași curcanul să se rumenească la foc mic, timp de 1 oră, stropindu-l din când în când cu vin și cu sosul format în tavă. Te asigur că îți va ieși fraged și gustos.

15 porții
Timp de preparare: 4 ½ ore

Simona Tănase, București



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *