Curiozități despre susan

Știai că…

… semințele de susan au fost primul condiment egiptean? Pe baza unor desene descoperite pe pereții piramidelor, arheologii au stabilit în anul 1600 î.H. aceste semințe ajunseseră deja din Asia, de unde sunt originare.

…sunt semințele cele mai rezistente la râncezire? În condiții optime de păstrare, în locuri uscate și răcoroase, bine ventilate, pot fi păstrate 2 ani fără să-și piardă calitățile și să-și altereze gustul. Legendele indiene le asociau chiar cu nemurirea, al căror simbol străvechi erau.

…s-a constatat că cei alergici la alune, caju și arahide sunt alergici și la semințele de susan? Alergiile se pot manifesta nu numai după ingerarea de semințe, ci și după masaj cu ulei de susan sau ulterior folosirii produselor cosmetice care au printre ingrediente uleiul de susan.

…un sfert de cană de susan îți asigură 74% din nevoile organismului de cupru, 31 % din cele de magneziu și 35 % din cele de calciu?

…În Turcia, semințele de susan erau presate încă din anul 900 î.H. pentru a se obține ulei?

…într-o păstaie de susan sunt circa 100 de semințe? Recoltarea păstăilor de susan se face manual deoarece păstăile uscate se despică lesne și semințele se împrăștie.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *