Cvas

Foto Elena Tănăsescu - Burda România
Foto Elena Tănăsescu – Burda România

Cvasul este o băutură slab alcoolizată (aproximativ 4°), cu gust dulce-acrișor, tradițională la ruși, unde se consumă frecvent alături de zacuscă și alte aperitive.

Ai nevoie de:
500 g pâine de secară feliată
8 l apă
1 lingură orez
25 g drojdie proaspătă
1 linguriță zahăr brun
1 lămâie
2-3 linguri stafide
3 linguri mentă uscată
200 g miere

Cum procedezi:
1. Usuci feliile de pâine într-o tavă, în cuptorul cu ușa deschisă, la foc mic, având grijă să le întorci după 8-10 minute. Pui la fiert apa. Adaugi orezul și feliile de pâine bine uscate, rupte în bucăți. După 5 minute, stingi focul, acoperi oala cu un șervet curat și lași lichidul la răcit timp de 4 ore.
2. Lichefiezi drojdia cu zahărul și 4 linguri apă călduță și o lași la cald 15 minute. Strecori apa cu pâine printr-o sită tapetată cu tifon, presând cu o lingură pâinea înmuiată. Speli lămâia și o cureți de coaja galbenă, pe care o adaugi în lichidul strecurat odată cu menta, mierea și drojdia. Lași vasul acoperit timp de 8 ore (peste noapte).
3. A doua zi strecori lichidul printr-un tifon dublu și îl torni în sticle încălzite în prealabil. Repartizezi
stafidele și orezul în sticle, pe care le închizi ermetic și le depozitezi la rece.
4. Când stafidele se ridică la suprafață strecori cvasul și îl consumi după ce l-ai păstrat la frigider timp de 1 oră.

Marica Kotzi, București

Sfatul nostru: Poți să înlocuiești lămâia cu portocală, iar mierea cu zahăr brun, dacă regimul îți permite.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *