Despre bucătăria Indiei

Vă rog să-mi dați informații din gastronomia orientală, despre ingrediente și condimentele de bază, eventual o rețetă specifică.
Dorina Sulițanu, Timișoara

************************************************

Dragă Dorina,
Așa cum ți-am promis, voi continua să-ți ofer răspunsuri la această întrebare, întrucât este mult prea amplă ca să pot da răspunsul într-un singur număr.
De data aceasta, te invit în bucătăria Indiei, unde există o diversitate copleșitoare de ingrediente, condimente și moduri de alimentație, influențate de clima, de altfel diferită în nord față de sud, de resurse, dar mai ales de convingerile religioase și de cele ce țin de medicina tradițională. Dacă vrei, ceea ce-ți voi scrie eu este doar un survol deasupra Indiei fiindcă a vorbi despre această gastronomie este ca și cum te-ai pierde într-un labirint.
Ca o caracteristică generală, cei mai mulți dintre Indieni consumă mâncare predominant vegetariană, gătită zilnic și bine condimentată. Este știut faptul că, în Ayurveda, ingredientele de bază și condimentele sunt alese în funcție de tipul constituțional al fiecărui individ. O populație atât de numeroase a apelat întotdeauna la resursele mai spornice și la capacitatea de a inventa, găsind mereu soluții pentru supraviețuire.
Alături de legumele proaspete, lintea, năutul, orezul și alte cereale sunt adesea întâlnite în bucătăria indiană. Legumele se gătesc adesea în ulei de nucă de cocos, ulei de arahide (în nordul și vestul Indiei), ulei de susan sau din semințe de muștar. Uleiul de floarea-soarelui este foarte rar folosit, această plantă nu face parte din culturile tradiționale ale țării. Deși în ziua de azi se întrebuințează mai rar, untul clarifiat ghee este adesea folosit. Pe coasta de vest se gătesc pește și fructe de mare, în restul țării se gătește carnea de pasăre și, așa cum bine știm, niciodată de vită, animal care este venerat în cultura hindusă.
Bucătăria regiunilor aflate lângă graniță a fost influențată de a popoarelor vecine, dar și de bucătăria engleză, portugheză și spaniolă, a coloniștilor sau navigatorilor care au adus cu ei, în schimburile comerciale, cartoful și alte ingrediente. Murăturile și sosurile chatni acompaniază aproape orice preparat. Cele mai des întrebuințate condimente sunt: chili, boabele de muștar negru (denumite la ei sarso), chimenul, rădăcina de turmeric, ghimbirul, asafoetida (se mai numește hing), coriandrul, usturoiul. Un amestec foarte popular, întâlnit în mai multe varinate este garam masala, care include boabe de piper negru, turmeric, mace, scorțișoară, pulbere de usturoi, cardamom verde, nucșoară, toate măcinate. La dulciuri și nu numai, mentă, șofran, nucșoară, scorțișoară, petalele de trandafiri.
Încearcă alături de familia ta aromele indiene ale unui preparat din carne: Pui Kerala
Tai 1 kg carne de pui în cuburi de 4-5 cm și le pui la marinat în frigider, pentru 1 oră, îmbrăcate într-o pastă din: 5 căței de usturoi zdrobiți, 3-4 ardei iuți verzi, 1 lingură de oțet sau zeamă de lămâie, câte 1 vârf de cuțit de turmeric, chili și coriandru. Tai mărunt 3 cepe și le călești în 3 linguri de ulei de susan, apoi adaugi puiul și îl lași să se pătrundă. Adaugi puțină apă și 1 roșie mare decojită și tocată. Când bucățile de pui s-au frăgezit, iar sosul a scăzut, lăsând bucățile acoperite cu o peliculă roșie de sos, presari câte 1 vârf de cuțit garam masala și piper proaspăt măcinat. Stropești cu zeama de la 1 lămâie și adaugi din nou ceapa.
_MG_2778_Poftă bună!
Cu drag, LiliLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *