Detoxifierea și deparazitarea organismului

Corpul nostru are propriile lui mecanisme fiziologice de detoxifiere: tranzitul intestinal, excreția urinei, transpirația. Dar, în zilele noastre, din cauza hranei și apei nepotrivite, aerului poluat, radiațiilor, organismele se supraîncarcă cu toxine.
Astfel, o serie de probleme de sănătate ne trag semnale de alarmă: indigestie, constipație, supraponderabilitate sau obezitate, alergii, erupții cutanate diverse, dureri articulare, halenă, sindrom premenstrual, probleme legate de fertilitate sau impotență, migrenă, căderea părului, fragilitatea unghiilor, tulburări de somn, depresie, scăderea memoriei și atenției și chiar cancerul, care este o maladie tot mai prezentă.
Mult mai bine-venit decât detoxifierile „brutale“ ar fi un stil de viață sănătos, care sa includă:

  • -consum zilnic de cereale integrale, legume și fructe crude, sucuri naturale proaspăt stoarse, germeni, leguminoase, semințe, produse apicole;
  • -o bună hidratare cu „apă vie“, pregătită printr-o modalitate ușoară, cu ajutorul carafei TC Energy pentru apă structurată;
  • -respirație corectă: încăperi cu aer curat, utilizând purificatoare de aer, la nevoie;
  • -igienă corporală;
  • -zilnic exerciții fizice moderate și odihnă;
  • -gândire pozitivă și hrană spirituală, elemente foarte importante.

Detoxifierea
Pe lângă acest stil de viață, avem nevoie periodic de diverse modalități de „ajutor“, care să ne păstreze sănătatea și să prevină îmbolnăvirile. Astfel, putem apela la:
-tărâțe de cânepă, salate de crudități (morcovi, sfeclă, varză, broccoli, conopidă, ridichi, verdețuri, fenicul, usturoi, semințe încolțite, nuci de cânepă crude etc.), fructe (mere, grepfrut, pepene roșu, papaya, ananas etc.), semințe de in, ulei de cânepă, pulbere de alge marine;

  • -apă vie, sucuri de legume sau fructe, ceaiuri medicinale (de exemplu: păpădie, urzică, anghinare, cicoare);
  • -hidrocolonoterapia (un ajutor deosebit în eliminarea reziduurilor, gazelor și mucusului în exces, substanțelor toxice acumulate la nivelul colonului);
  • -baie detoxifiantă de 15-20 minute cu plante și uleiuri esențiale (tămâie, santal, chiparos, grepfrut);
  • -masaj detoxifiant (de exemplu masajul cu miere).

În funcție de nevoile fiecăruia, un medic cu experiență va stabili periodicitatea zilelor de detoxifiere și programul individualizat.

Deparazitarea
Pentru că de multe ori organismul uman este colonizat de o mulțime de paraziți care consumă substanțele nutritive și ne expun la o multitudine de boli, este necesar ca periodic să prevenim această colonizare și să oferim organismului nutrienții necesari pentru a împiedica dezvoltarea lor.
Legătura dintre paraziți și boli a fost demonstrată în urma mai multor experimente făcute de cercetătoarea Hulda Clark, iar cartea „Vindecarea tuturor formelor de cancer“ este concluzia cercetărilor sale. Ea a demonstrat pentru multe boli în parte, prezența fără excepție a unui parazit specific în organism, inclusiv în cancere. Lista e mult mai lungă decât am putea noi să ne închipuim, dar pentru a o descoperi recomandăm să citiți cartea, chiar dacă nu sunteți bolnavi de cancer. După lecturarea ei, concluzia finală este că paraziții au un rol esențial în producerea multor boli.
Dar, ca la orice problemă, trebuie găsită soluția. Bineînțeles că soluția este la capătul furculiței noastre.
Există alimente care ne ajută în păstrarea florei intestinale corecte. Dacă flora intestinală este echilibrată, tranzitul intestinal bun și sistemul imunitar puternic, nu are loc infestarea cu paraziți sau cu alți agenți patogeni. Un tranzit intestinal bun este esențial pentru a menține organismul sănătos. Deși multe persoane s-au obișnuit cu această stare, considerând-o firească și normală, trebuie să știți că ea NU este nici firească, nici normală. Constipația stă la baza multor boli: pe de o parte, neeliminându-se toxinele la timp, ele se vor reabsorbi în sânge și de acolo pot ajunge în întregul organism, iar pe de altă parte este favorizată dezvoltarea anormală a unei flore microbiene patogene sau chiar a paraziților în colon, ceea ce va duce în timp la o mulțime de neajunsuri.
Pentru a menține flora intestinală sănătoasă, este foarte important să consumăm regulat:

  • pasta miso-obținută prin fermentarea îndelungată (minim 3 ani) din soia, orez, orz – este cea mai valoroasă dintre probioticele existente;
  • tărâțe de cânepă – coaja de la nuca de cânepă, care ne ajută la eliminarea toxinelor din colon, previne și tratează constipația (neeliminarea fecalelor duce inevitabil la dezvoltarea și înmulțirea paraziților, deoarece le oferă mediul perfect pentru devzoltare) și păstrează flora intestinală corectă. Folosirea ei favorizează o eliminare abundentă a materiilor fecale – tot ceea ce organismul a uitat să elimine cu anii;
  • polen crud congelat este o hrană vie, bogată în enzime, conține lactofermenți de foarte bună calitate, toți aminoacizii esențiali, seleniu, vitamine din complexul B (inclusiv B12);
  • -alge marine, sub formă de pulbere, sunt excelente în  alcalinizare, detoxifiere și regenerare;
  • verdețuri – conțin clorofilă, energie condensată; sunt probiotice renumite;
  • ovăzul, grâul și mai ales orzul verde, ceapa crudă și usturoiul, leguminoasele – hrănesc bacteriile benefice din flora intestinală – fac parte din gama mult mai largă de probiotice;
  • fulgi de drojdie inactivă – cu rol în menținerea echilibrului florei intestinale.

Alimente și remedii naturale cu rol în combaterea paraziților
O regulă importantă este că alimentele trebuie rotite în permanență. Din cauza faptului că paraziții sunt organisme vii și au capacitatea de a se adapta în timp, este important să le oferim diferite alimente și plante cu rol de eliminare a paraziților:

  • tărâțe sau fibre de cânepă – asigură un tranzit intestinal excelent și prin această acțiune au bun efect în eliminarea paraziților și în prevenirea de noi acumulări;
  • -magiunul de prune fără zahăr, amestecat cu pulbere de cimbru;
  • semințe și ulei de dovleac – recunoscute ca importantă sursă alimentară în deparazitare și prevenția prostatitei;
  • legume și fructe bogate în vitamina C – măceșe, cătină, coacăze negre, pătrunjel, ardei verde, citrice;
  • ceapă – tinctură sau decoct de arpagic; ceapă, hrean și lămâie, în părți egale și mărunțite, în amestec cu miere;
  • usturoiul – crud sau sub formă de sirop: fiert în apă, strecurat și amestecat cu miere de cimbru sau polifloră;
  • -varza – suc proaspăt stors;
  • cartoful – salata din cartof crud, amestecat cu ulei de nucă;
  • nucă neagră – sub formă de tinctură sau tablete;
  • nucă de cocos – importantă sursă alimentară, nutrient valoros și deparazitar recunoscut;
  • cuișoare întregi, zdrobite ușor între dinți, ajută și la prevenirea parodontozei și îmbunătățesc circulația  sangvină la nivel bucal;
  • propolis – brut sau tinctură 30%;
  • -pelin – tinctură, infuzie sau pulbere mărunțită, în amestec cu miere;
  • -argila – pulbere pusă în apă de seara până dimineața și băută după ce am agitat conținutul, băută din căni terapeutice TC energy este și mai valoroasă pentru sănătatea noastră. Sunt recunoscute calitățile ei antitoxice, antiseptice, bactericide, adsorbante;
  • -uleiurile esențiale – obținute din lavandă, cimbru, lămâi, mărar, pelin, eucalipt.

Dacă până acum nu ați fost preocupați de curățirea propriului trup, cred că ar fi timpul, mai ales că ne preocupăm în permanență ca obiectele din jurul nostru să fie curate și în armonie, dar ultima cămașă de pe noi nu are buzunare! Îngrijindu-ne templul corpului nostru, îl ajutăm să trăiască în echilibru, să ne păstrăm sănătatea și să ne ferim de îmbolnăviri!

Vă trimit cu drag rețeta laptelui de susan, un cocteil fin, hrănitor și care se prepară rapid.

  • 2 linguri susan negru proaspăt râșnit
  • 3 linguri caju
  • 3 linguri semințe crude de floarea-soarelui,
  • ¼ lămâie ecologică, miez și coajă
  • 2 linguri sirop de orez
  • 6 cuișoare
  • 1 l apă de izvor

Pentru decor

  • 1 rondelă de măr pentru
  • 2 lingurițe merișoare în miere

Preparare
1. Tai fâșii fine de coajă de lămâie, pe care le vei folosi pentru decor.
2. Macini în blender semințele de susan negru, împreună cu cele de floarea-soarelui, caju, siropul de orez și lămâia tăiată în bucăți.
3. Fierbi cuișoarele în apa de izvor, timp de 3 minute. Strecori apa și torni în blender o parte din ea, până când depășește puțin nivelul celorlalte ingrediente.
4. Le mixezi din nou în blender, obținând astfel o pastă fină. Completezi cu restul de apă în care au fiert cuișoarele și continui să mixezi timp de 1 minut.
Decorezi cocteilul cu coaja de lămâie și cu merișoare din miere, iar pe marginea paharului pui o felie de măr.
Multă sănătate tuturor!

Dr. Ramona Vuza -medic medicină generală, competență în acupunctură, apifitoterapie
www.casabio.ro

Articol publicat în Cărticica practică Diete și rețete nr. 3/2011

——————————————————————
Bibliografie:

„Ești ceea ce mănânci“- dr. Gillian McKeith
„Vindecarea tuturor formelor de cancer“- Hulda Clark- cercetător
„Sănătate multă într-un miez de cânepă“- CasaBIO



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *