Diabetul, o boală a stresului și alimentației

Ce este diabetul?
Se pune diagnosticul de diabet atunci când valorile glicemiei trec peste valoarea maximă normală de mai multe ori, pentru că o singură dată se poate întâmpla din cauza unei cantități mai mari de glucoză blocate în organism. De exemplu, dacă un organ este mai oboist, îi trebuie mai multă glucoză, iar dacă efectuezi analizele în acel moment și ai o valoare mai mare, nu înseamnă că ai diabet. Testele trebuie repetate, se face și testul de toleranță la glucoză și, dacă glicemia este în continuare mare, atunci înseamnă că există o problemă de sănătate. În medicina chineză, analizele se recoltează la anumite ore: pentru ficat la 1 noaptea, pentru glicemie la 5 dimineața, când activitatea organului respectiv este maximă.
Valorile normale ale glicemiei se situează între 80 și 140 mg/dl, dacă luăm în considerație cercetările americane, realizate pe un lot extins de pacienți, ținând cont de greutate, activitatea fizică, situația familială. În funcție de țară, dar și de dotările laboratorului, limita maximă variază între 105 și 140 mg/dl. La noi, cele mai multe laboratoare au ca limită superiară pentru valoarea glicemiei 115 mg/dl. Depășirea acestei valori înseamnă hiperglicemie și arată incapacitatea pancreasului de a produce insulină sau neasimilarea acesteia în organism.

Există mai multe tipuri de diabet?
Există trei tipuri majore de diabet:
-tipul I (insulinodependent);
-tipul II (noninsulinodependent);
-gestațional (apare la unele femei însărcinate și dispare după naștere).

Copiii, de exemplu, fac diabet insulinodependent, cauza fiind șocul emoțional. Adeseori se întâmplă ca aceștia să întâmpine dificultăți de comunicare, să nu fie înțeleși de cei din jur. Îi poate supăra o lumină prea puternică sau că muzica este prea tare.
Diabetul de tipul I este forma cea mai gravă, deoarece treptat insulina anulează pancreasul.

Care sunt cauzele diabetului?
Glucoza este principalul aliment al creierului, iar întreruperea de informații dintre creier și pancreas este o cauză a diabetului. Acest lucru poate fi provocat și de prezența unor viruși sau bacterii care trec de bariera hematocerebrală. Astfel creierul nu mai coordonează corect activitatea celulelor secretoare de insulină, metabolismul lipidic dereglându-se.
Alte cauze:
·    stresul;
·    alimentația necorespunzătoare care dăunează pancreasului exocrin și care, automat, afectează și pancreasul endocrin, cel care se ocupă cu secreția de insulină;
·    devieri de vertebre sau ciocuri depuse la nivelul anumitor vertebre răspunzătoare de activitatea pancreasului: vertebre cervicale, cervical-toracale și lombare;
·    boli ale tiroidei, care afectează pancreasul și ficatul;
·    șocuri psihice foarte puternice;
·    obezitatea;
·    suprasolicitarea și oboseala cronică;
·    ereditatea poate determina și ea o incidență mai mare a cazurilor de diabet;
·    în cazuri rare, excesul de dulciuri.
Care sunt simptomele care conduc pacientul la medic?

·    sete exagerată;
·    urinări dese;
·    transpirații fără motiv aparent;
·    oboseală puternică, sfârșeală, fără o anume expliație, somnolență;
·    apetit crescut;
·    nervozitate;
·    afectarea vederii;
·    dificultăți în respirație.

Diabetul poate fi și asimptomatic, de fapt simptomele sunt trecute cu vederea și boala este descoperită în urma analizelor de rutină.
Cum se tratează această boală?
Eu tratez diabetul prin acupunctură. Îmi dau seama de gravitatea unei boli când iau pulsul. La fiecare mână există șase pulsuri, trei profunde și trei superficiale. Cu cele profunde iau starea organelor pline: pancreas, rinichi, plămâni, iar cele superficiale sunt pentru organele cavitale: intestine, vezica urinară etc. În timp, s-a făcut o corelație între modul în care circulă energia și starea fizică. O boală poate fi generată de un plus energetic, care rămâne blocat în organ sau de o lipsă de energie. De asemenea, energia trebuie să fie corelată cu materia și astfel îți poți da seama dacă este nisip, o infecție sau reziduri.
Am avut un pacient, în vârstă de 48 de ani, căruia îi mai rămăsese 30% din pancreas. Pentru că nu avea stabile valorile glicemiei, am încercat să i le stabilizez și, cu multă voință, acest lucru chiar s-a întâmplat.
În primul rând trebuie să luăm în calcul efectele depunerii zahărului în sânge, unde înlocuiește hematiile, de aceea sângele nu se mai poate oxigena. Aceste efecte trebuie anulate și trebuie refăcută legătura între creier și pancreas și metabolismele. De aceea, eu forțez ficatul să elibereze enzimele și să metabolizeze glucoza. Tratamentul trebuie completat de activitate fizică, iar stresul trebuie înlăturat.
Fiecare organ se reface într-un anume ritm, la un anumit interval. Ținând cont de condițiile în care trăim, în organism iau naștere anomalii, care unora le afectează pancreasul, altora rinichii etc. O asemenea anomalie poate face imposibilă eliminarea celulelor moarte, care rămân în pancreas și cauzează diabet sau chiar pancreatită, influențând AND-ul organului respectiv.
Celulele moarte se pot elimina prin intensificarea metabolismului local. Prin acupunctură, realizez un flux continuu de energie, pentru diabet în special în pancreas și creier, dar și în restul organismului. Astfel glicemia scade, se curăță zahărul din toate țesuturile, iar tratamentul este completat și de fitoterapie, în general de ceaiuri. Cele mai indicate plante pentru diabet, mai ales pentru metabolism, sunt: afinele, dudul, fasolea, urzicile, pătlagină, gălbenelele, rozmarinul, mesteacănul, frasinul, roinița, cimbrul, merișorul. Plantele conținute în schema de tratament și acupunctura acționeaza asupra întregului organism, în vederea reducerii nivelului glicemiei din sânge, stimulând totodată formarea de noi celule beta pancreatice (secretoare de insulină).
Eu folosesc și o tehnică de tratament cu ajutorul căldurii (termoterapie). Aplic o cremă specială din plante, pe suprafața pielii din zona organului afectat, apoi așez un prosop udat cu puțin spirt, îi dau foc și-l las acolo câteva secunde, depinde de cât suportă pacientul. Nu se pune pe sâni și cap. Căldura de la foc are rolul de a lua din cremă principiile active și de a le introduce în organism, intensificând metabolismul și calmând durerile. Se poate folosi acest procedeu în orice zonă a corpului, cu excepția capului și a sânilor.
Ședințele de acupunctură, indiferent de afecțiune, durează 11 minute.  Acționează pe niște energii interne foarte puternice și, dacă măresc durata ședinței, pot supraîncălzi și  supraalimenta organismul, ceea ce nu este indicat.
Tratamentul se face până la vindecare. Urmăresc analizele și îmi dau seama dacă mai trebuie sau nu să continui tratamentul. După primele 10-20 de ședințe, pacientul ar trebui să înceapă să se simtă bine, dar sunt și cazuri mai “încăpățânate”. Pacientul este vindecat când legătura dintre creier și pancreas este refăcută total.
Ce alimente pot consuma diabeticii și ce alimente le sunt interzise?
Pe cât posibil, eu încerc să scot din dieta pacienților cu diabet carbohidrații. Bolnavii nu au voie pâine, cartofi, paste, fructe dulci (pere, struguri, pepene roșu, iar galben foarte puțin). Eu vreau să forțez corpul pentru a accelera metabolismul, iar organismul să înceapă să facă, din rezervele lui, hidrații de care are nevoie și apoi să îi transforme și în altceva, în proteine, în grăsime. Eu le permit pacienților cu diabet să consume toate alimentele care au până în 25% hidrați și le reglez prin tratament pofta de mâncare și apetitul pentru dulce.
În cazul în care diabetul nu este tratat corespunzător, ce complicații pot apărea?
Dacă diabetul nu poate fi ținut sub control, acesta poate afecta toate organele importante, mai ales cele în care este o circulație fină, cauzând afecțiuni ale acestora.
·    Afecțiuni cardiovasculare: arteriopatia, accidente vasculare celebrale, infarct miocardic, ateroscleroza, circulația deficitară;
·    Afecțiuni ale sistemului nervos: neuropatia, care se manifestă prin parestezii, amorțeli, dureri, depresie;
·    Afecțiuni oftalmologice: retinopatie, riscul apariției orbirii;
·    Afecțiuni renale: nefropatia diabetică;
·    Vindecarea foarte lentă a rănilor, care duce la cangrene.
Interviu cu dr. Codruț Țuțu
Specialist în acupunctură și medicină tradițională
Clinica PIRASAN

Interviu realizat de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica practică nr. 7/20093 comments

  1. buna ziua. am 36 ani, fac sport in mod regulat (alerg cam 6-7 km de 2-3 ori /saptamana +alte exercitii), nu mananc dupa ora 7 seara, nu consum zahar (in cafea, ceai) , ciocolata (doar ocazional prajituri) si cu toate acestea la ultima analiza am avut glicemia 170. vreau sa va intreb daca poate fi ceva pe baza de stres deoarece m-am speriat f tare in momentul recoltarii (am oroare de ace si mi s-au luat 3 eprubete) + ca in ultimul timp am mai avut momente de stres(examenele copilului, am lovit usor masina, etc).in ultimii ani am avut urmatoarele valori: 98(2012), 102(2013),115(2014),95(2015).

    1. Bună ziua. Aceasta este pagina revistei Cărticica practică, publicație a trustului e presă Burda România. Am publicat pe acest site interviuri realizate cu medici și specialiști. Așa cum ați aflat probabil citind acest articol, cauzele apariției diabetului sunt multiple și în prezent se cunosc mai mult de 15 tipuri de diabet. Fiecare dintre noi este diferit, prin urmare atât cauzele declanșării, cât și tratamentul și conduita necesară pentru păstrarea unor valori optime ale glicemiei sunt diferite de la om la om. Vă recomandăm o consultație la un specialist și vă dorim multă sănătate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *