Dieta Ornish, o alternativă pentru starea de bine

Foto Mihai Nicolae - Burda România
Foto Mihai Nicolae – Burda România

Medic și fondator al Instututului de Cercetări în Medicina Preventivă din California, dr. Dean Ornish a fost preocupat constant de găsirea dietei ideale care să asigure sănătatea pacienților săi. Ornish a fost preocupa în special de influența stilului de viață asupra bolilor coronariene, de aceea și dieta pe care el o propune are în ca obiectiv central asigurarea sănătății sistemului cardiovascular. Medicul american a mers mai departe cu cercetările sale, afirmând în 2008 că dieta pe care o propune încetinește procesul de îmbătrânire și previne apariția cancerului. În ceea ce privește scăderea în greutate, nu este considerată o dietă de 5 stele, ci numai de 3, întrucât scăderea ponderală apare după o perioadă mai lungă.

Pe ce principii se bazează dieta?

Dr. Ornish a pornit de la principiul că scăderea în greutate trebuie corelată cu dobândirea unei stări de sănătate și cu cât te simți mai bine în pielea ta, cu atât crește și longevitatea, și șansele de a avea greutatea ideală. Dietele care au ca scop numai pierderea în greutate nu aduc întotdeauna o bună stare de sănătate. În cartea sa publicată în 2007, Ornish supune atenției cititorului legătura dintre alimentație, activitatea fizică, managementul stresului și controlul emoțiilor, toți acești factori complecși contribuind din plin la obținerea stării de bine.
– La capitolul alimentație, el împarte alimentele în 5 categorii.
– În ceea ce privește activitatea fizică, este de părere că avem de ales între gimnastică aerobică, antrenamente pentru flexibilitate și antrenamente pentru rezistență, dar că ar fi necesar să le combinăm pe toate.
– Pentru a putea gestiona stresul, medicul american propune trei metode la alegere: respirația profundă, controlată, meditația și yoga. Fiecare este dator față de sine să găsească metoda sau combinația potrivită și să practice zilnic una sau mai multe metode de relaxare a sistemului nervos parasimpatic. Ornish scrie că a petrece timp cu cei pe care îi iubești și îi respecți și învățând să le acorzi susținerea ta are efecte pozitive nebănuite asupra sănătății tale.

Ce mănânci și ce nu?

Ce mănânci și ce nu?
Dieta Ornish se aseamănă foarte mult cu dietele vegetariene, dar în care este permis sau chiar indicat și consumul de pește din specii bogate în acizi grași nesaturați.

Care sunt cele 5 grupe de alimente?
În grupa 1 predomină fructele, legumele, cerealele intergale, produsele din soia, lactatele degresate, albușuri. Aceste alimente sunt bogate în carbohidrați complecși, precum și în proteine de calitate.
În grupa 2 sunt încadrate alimentele ceva mai bogate în grăsimi, predominant monosaturate sau polisaturate (de exemplu, avocado, semințe, nuci, uleiul de rapiță, de măsline).
Sunt, în general, alimente cu valoare energetică mare. În această categorie sunt incluse legume conservate în apa ori sirop, sosuri pe bază de
soia și băuturi decofeinizate.
Somonul apare în cea de-a treia grupă, alături de anșoa și fructele de mare, dar și de iaurturile cu conținut de grăsime sub 2%.
Grupa 4 conține produse mai bogate în proteine și include carnea de pui, de pasăre, lactatele, margarină, maioneză, gogoșile, prăjiturile, aluaturile, produsele de patiserie.
În grupa 5 sunt incluse alimentele cele mai puțin dorite pentru sănătatea sistemului cardiovascular: mezeluri, unt, frișcă, gălbenușuri, alimente prăjite.
Dieta doctorului Ornish spune DA pentru cât mai multe legume și fructe, pe acestea poziționându-le la baza piramidei, alături de cereale integrale. Piramida lui continuă cu un nivel la care se găsesc anumite specii de pește (somon, macrou, halibut), din care ar trebui să consumăm zilnic cel mult 2 porții. Tot la acest nivel se află nucile și alte fructe oleaginoase,
desigur, de preferat în stare naturală.
Zahărul și produsele îndulcite pot fi consumate ocazional, ca și carbohidrații rafinați, iar produsele lactate degresate, o dată, cel mult de 2 ori pe zi.
Ornish spune NU untului, cărnii roșii, deci grăsimilor saturate și grăsimilor trans, consumului excesiv de băuturi cu cofeină.
Cantitatea de alcool ingerată se reduce la maximum 50 ml pe zi.
De exemplu, combina liniștit paste integrale cu legume înabușite și asezonează-le după gust, turnând și un strop de ulei de măsline.
Dieta Ornish nu disociază anumite categorii de alimente, dar susține cu tărie evitarea grăsimilor saturate. Într-o salată pot fi combinate legume și fructe crude cu proteinele din pește, cu ulei nerafinat și cu oțet.

Cât slăbești?
Într-un studiu efectuat asupra unui grup de 1300 de participanți care țineau dieta Ornish, s-a constatat că, pe parcursul unui an, indexul de masă corporală a scazut de la 32 la 29,5; astfel, aceștia au trecut de la obezitate la categoria supraponderali fără să țină cont de valoarea caloriilor ingerate, ci doar controlând ca alimentele care le compun mesele să fie în lista recomandată de Ornish. Într-un alt studiu, subiecii care au urmat toate principiile dietei au slabit într-un an pâna la 12 kilograme, iar în următorii 5 ani, continuând sa țină dieta, au slăbit 5-6 kg. În schimb, starea de sănătate s-a îmbunătățit chiar și pentru cei care aveau deja probleme cardiovasculare, iar prin tehnicile de relaxare și prin activitatea fizică, prin alegerea unor activități și relații adecvate au ajuns la o stare generală de bine.

Care sunt avantajele?

Rețetele permit mese abundente și lasă liberă capacitatea de a improviza a celui care gătește, întrucât nu sunt restricții privind asocierea unor categorii de alimente. Fibrele prezente în cantități mari în meniul zilnic asigură sațietatea, iar paleta de gusturi e nelimitată.
Cele mai mari avantaje:
• ajuta la prevenția și recuperarea din bolile cardiovasculare;
• ține departe diabetul tip 2.

Un articol de Sonia Stanciu, publicat în Cărticica practică nr. 120/2015Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *