Din nou, despre fotografie

Foto Burda România
Foto Burda România

Dragi cititori,
Apreciem întotdeauna eforturile corespondenților de a-și însoți rețetele cu fotografii, mulți dintre aceștia reușind să intre în posesia celor mai valoroase premii. În legătură cu fotografiile, dorim să facem câteva precizări, pentru că unii dintre participanții la concursurile noastre se arată nemulțumiți că nu am ilustrat rețeta cu fotografiile trimise de dumnealor. În cele ce urmează, ne adresăm nu doar acestora, ci și celor care doresc să obțină fotografii de o calitate superioară și, bineînțeles, celor care încă nu au îndrăznit să ne scrie, dar urmează să o facă în viitorul apropiat.
Sunt câteva categorii de fotografii pe care NU le putem include în paginile revistei noastre:

1) Fotografiile printate
Deși majoritatea acestora sunt realizate inițial în format digital, prin prelucrări repetate pierd mult din calitate. Într-o primă fază, o imprimantă color, mai ales una cu jet de cerneală, nu redă fidel paleta coloristică a imaginii digitale. O a doua depreciere a fotografiei are loc la scanarea imaginii printate, defectele accentuându-se.
O metodă mult mai puțin costisitoare este transmiterea fotografiilor dumneavoastră, în format *.jpg, ca atașament la mailul cu rețete sau sfaturi. Dacă inserați fotografia în text, aceasta suferă modificări.

2)Fotografii realizate cu telefonul
Camerele cu care sunt echipate telefoanele nu sunt suficient de performante pentru obținerea unor fotografii de calitate. Multe dintre aceste fotografii apar ca acoperite de o ceață supărătoare, care estompează detaliile.

3)Fotografii realizate de la o distanță necorespunzătoare
În instrucțiunile de utilizare ale fiecărui aparat de fotografiat, fie că este digital sau cu film, se specifică distanța minimă față de subiect, astfel încât acesta să nu apară neclar. Apropiind obiectivul aparatului mai mult decât este permis, veți obține o fotografie neclară, inutilizabilă.
La polul opus se află fotografiile realizate de la o distanță prea mare, în care subiectul se pierde în fundal.

4) Fotografii luminate defectuos
Acest subiect a fost abordat mai amplu în articolul de la pagina 112, din Cărticica Delicii cu fructe. Ajunse în redacție, fotografiile dumneavoastră realizate pe hârtie fotografică sunt scanate, apoi prelucrate de către colegii noștri din departamentul tehnic. Ei pot remedia anumite neajunsuri ale fotografiei, dar o imagine întunecată sau, dimpotrivă, „înecată“ în lumină, este greu de adus la forma optimă pentru a fi publicată în revistă.
Dacă plasați subiectul sub un copac, fotografia va fi pătată de umbrele frunzelor.

5) Fotografii în care subiectul nu apare integral
Neplăcut este să vedeți în paginile revistei, de exemplu, portretul unui om al cărui cap este tăiat.

6) Fotografii realizate dintr-o perspectivă greșită
Dacă subiectul este un preparat culinar, iar axul obiectivului aparatului este perpendicular pe masă, veți obține o fotografie cu aspect bidimensional, privând astfel subiectul de „volumul“ pe care ați încercat să i-l conferiți când l-ați așezat în farfurie. Dacă doriți să redați acest volum, fotografiați din unghiul din care priviți mâncarea când o consumați la masă.

Vă dorim mult succes și nu uitați: calitatea apare numai dacă suntem exigenți cu rezultatul muncii noastre!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *