Doboș

Ingrediente:
Foi: 
10 ouă
8 linguri apă
12 linguri de făină
12 linguri zahăr
1 plic praf de copt
2 plicuri zahăr vanilat
1 praf de sare
Crema:
250 gr zahăr
2 linguri făină
3 ouă
250 ml lapte
1 esență de rom
1 lingură cacao
50 gr ciocolată menaj
250 g unt
Decor:
300 gr ciocolată menaj
1 lingură ulei

Preparare:
1. Pentru foi separi ouăle. Gălbenușurile se mixeaza cu 6 linguri zahăr, zahărul vanilat și 4 linguri de apă și praful de copt. Albușurile se bat spumă tare cu 4 linguri apă și un praf de sare și cu  6 linguri de zahăr, apoi se amestecă cu compoziția de gălbenușuri. Compoziția se întinde cu cuțitul pe 5 foi de copt și se coc la foc potrivit timp de 8-10 minute fiecare foaie.
2. După ce s-au copt se lasă la răcit apoi se îndepărtează hârtia.
3. Pentru cremă se bat bine cele 3 ouă întregi cu zahărul, cele 2 linguri de făină și la urmă laptele. 4. Se pune la foc mic și se amestecă tot timpul ca să nu se facă cocoloașe până se îngroașă. Se ia de pe foc si se adaugă esența de rom cacaua și ciocolata răzuită mărunt și se amestecă până se topește ciocolata. 4. Se lasă la răcit, apoi se amestecă cu untul frecat în prealabil spuma.
5. Foile se umplu cu cremă, iar deasupra se pune ciocolată topită cu uleiul, se întinde cu cuțitul și se ornează cu cremă daca ți-a mai rămas. Dacă vrei sa fie mai înalt taie fiecare foaie în două si le suprapui rezultând 10 foi mai mici.

Mariana Adriana Rada, Oradea, jud. Bihor



2 comments

  1. Placinta, facuta, din faina, trei nule(ooo), Dobrogea, Baneasa.
    Lapte, ou, bicarbonat de sodiu, stins cu apa, drojdie, cu lecitina, sare,zahar vanilat,ulei.
    Branza sarata, bucati,dovleac copt galben,zdrobit, cu bace struguri negrii,cu visine, cirese,portocale, nectarine, gem de prune.Amestecate, impachetate, calde, frecate cu zahar farin, calite, in tuciul de fonta, vol-au-vent,intepate cu furculita, puse pe treapta 2 aragaz, in tava cu pori, cu fila unsa de coala de hartie cu ulei, impachetata cu staniol.Stropita fierbinte, cu fiola portocale, cu lamaie rasa, si zahar pudra, crestata ca painea, cu cutitul.
    Sirop, Fares de portocale cu zahar pudra si capsuni nectarine franjuri in gheata, baute cu placinta, seara.Corcoduse rosii cu zahar farin, cu lichior de cirese in spuma de desrt cu ciocolata topita.
    Ardei umpluti cu parizer, salam,crenvursti,tocati,cu rosii,usturoi,branza, masline,Facute amestec, umplute cu branza cu stafide, pasta. Umpluti, in cratita cu conopida fiarta tocata, cu mazare fiarta, ceapa tocata, cu pui grill, tocat,cu bulion de rosii!…
    Indemanarea, CONTEAZA!…

  2. Luam,o tigaie.teflon,punem,zahar cristal,si apa,pana se face,maron,sa nu se arda,luam,dogul,luam,o coala A3,varsam,topitura,se intareste,o taiem,cu cutitul.
    Si din,cafea,ciocolata,cacao,cu unt,miere,si lapte.
    Bon apetit!tigaia o umplem,cu apa de la boiler,cu detergent,automat si de vase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *