Dovleacul, fructul cu multiple întrebuințări

dovleac_L

Utilizat atât în gastronomie, cât și în cosmetică, medicină, dar și ca instrument sau recipient, dovleacul este un fruct aparținând bogatei familii a Curcubitaceelor. Este originar din America Centrală, cele mai vechi semințe fiind găsite în Mexic, între 7000-6000 î.Hr. În America de Nord, dovleacul reprezenta un aliment de bază în dieta indienilor, iar primii coloniști au învățat de la ei cum să-l cultive.

Multiple forme și culori
Portocaliu, verde sau galben, dovleacul se întâlnește sub nenumărate forme, cele mai multe aparținând speciei Cucurbita maxima. Indiferent de aspectul său, rotund, alungit, aplatizat sau cu striații, fructul are pulpa de culoare portocalie și gustul dulce. În interior se găsesc numeroase semințe cu miez alb, comestibil, care se păstrează pentru mult timp și pot fi folosite ca remediu în diferite afecțiuni, dar și pentru prepararea produselor de cofetărie.

Cum alegi un bostan bun
Semințele de dovleac se seamănă primăvara, iar dovlecii se coc în august. În momentul cumpărării este important ca produsul să fie proaspăt și bine copt. Coaja trebuie să fie fermă, curată, fără lovituri. Îl poți încerca ciocănind coaja, care va emite un sunet surd. Cum de cele mai multe ori dovleacul are dimensiuni mari, se vinde tăiat în felii, dar trebuie să ții seama că semințele și coaja reprezintă 35% din gramajul său. În cazul în care îl cumperi felii, trebuie să verifici ca miezul să nu fi fost expus la aer și să nu fie prea uscat.

Cum se conservă
Te poți bucura de savoarea și beneficiile dovleacului conservându-l până la 6 luni, într-un mediu întunecos, răcoros și uscat. Bucățile de dovleac se pot păstra în compartimentul de fructe și legume al frigiderului, învelite în folie transparentă, dar se vor consuma în următoarele câteva zile, deoarece se deshidratează ușor. Dacă vrei să-l păstrezi în congelator, îl decojești, îl tai în cuburi, apoi îl fierbi într-un clocot, iar când s-a răcit, îl ambalezi în pungi și îl congelezi.

Proprietăți nutritive
Pulpa de dovleac are puține calorii, conține o mare cantitate de apă și puține zaharuri. În schimb este bogată în fibre, vitaminele A, C, betacaroten, iar dintre minerale predomină potasiul, calciul și fosforul.
Pulpa dovleacului conține diverse principii active: carotenoizi, mucegaiuri și pectine, iar semințele conțin fitosteroli, uleiuri esențiale și fitolecitină. Din semințele de dovleac proaspete se obține un ulei de culoare închisă. Semințele prăjite și sărate au proprietăți medicamentoase, fiind indicate drept remediu pentru combaterea teniei. Valențele antivermifuge, cunoscute de mult timp, se datorează unui aminoacid din semințe, cucurbitina, care practic „paralizează“ viermele și determină astfel desprinderea paraziților de pereții intestinali. Semințele de dovleac calmează inflamațiile pielii și previn disfuncțiile căilor urinare. Pulpa dovleacului și sucul sunt adeseori folosite ca diuretice, iar specialiștii recomandă consumul unui pahar cu suc de dovleac dimineața, la micul dejun. Din pulpă se obține un extract care, amestecat cu lapte, este recomandat în cazul afecțiunilor gastrice și bolilor prostatei.

Sursă de magneziu
Fiind extrem de bogate în magneziu și uleiuri, semințele sunt hrănitoare și aduc multiple beneficii sănătății: reglează nivelul calciului, ajută la buna funcționare a mușchilor cardiaci și a creierului, întârzie îmbătrânirea, previne infarctul, formarea calculilor renali și biliari, menține starea de sănătate a oaselor, dinților și a sistemului nervos. În urma unui studiu, cercetătorii francezi au demonstrat că la bărbații cu un nivel ridicat de magneziu, riscul de a deceda tineri scade cu până la 40%.

Dovleacul în cosmetică
Și frumusețea ta are de câștigat de pe urma beneficiilor dovleacul. Astfel, din pulpă se prepară o mască extrem de hrănitoare, care redă tonicitatea și luminozitatea pielii. Pasează o felie de dovleac crud și amestec-o cu un pumn de semințe mărunțite fin și puțină miere; aplică amestecul pe față și gât și lasă masca să acționeze pentru câteva minute. Rezultatele nu vor intarsia să apară: pielea va fi mai mai curată, punctele negre vor fi îndepărtate, iar aspectul neted și hidratat te vor face să te simți mai bine.

Dovleacul în bucătărie
Dovleacul poate deveni ingredient de bază al oricărui meniu, de la aperitiv la desert, preparatele fiind gustoase și sănătoase. Aliment complet, dovleacul dă savoare oricărui tip de preparat, de la aperitive, la supe, felul principal, garnitură, acompaniind cu succes mai ales carnea de porc sau deserturi, foarte cunoscută pe plan internațional fiind plăcinta americană cu dovleac – „pumpkin pie“. Cel mai simplu mod de a degusta o porție de dovleac este preparat la cuptor, tăiat în felii subțiri și garnisit apoi cu puțin unt și sare. De beneficiile lui asupra sănătății te poți bucura mai ales în formă crudă, ras, amestecat într-o salată asortată, cu roșii, castraveți, conopidă și condimente. Copt, fiert sau fript, aroma dovleacului se asociază de minune cu cea a spanacului, untului, brânzeturilor, salamului sau ciupercilor.

Curiozități

Anumite specii de dovleac, cum este Lagenaria, au la maturitate pulpă puțină și tare precum coaja. După ce se lasă la uscat, pot fi folosiți drept recipiente pentru lichide, în timpuri străvechi fiind utilizate de exemplu pentru vin și apă. În Africa, locuitorii întrebuințează dovlecii goliți drept pipe cu apă.

Un articol de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica nr. 9/2009Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *