Dulceață bulgărească de caise și smochine verzi

Ingrediente
1 ½ kg caise
1 kg smochine verzi
1 ½ kg zahăr
300 ml apă
1 lămâie
Preparare
1. Prepari apa de var punând var de mărimea unui ou la 1 litru de apă și lăsând să se limpezească. Alegi caise coapte, sănătoase, dar tari. Cu o zi înainte de preparare, le speli și le lași într-un vas, acoperite cu apă de var, ca să rămână tari. 
2. A doua zi, scugi apa de var și tai caisele în jumătate. Spargi sâmburii și îi opărești ca să îi poți curăța mai repede de coaja maronie, subțire, care îi acoperă. Îi poți folosi pe toți sau numai jumătate
3. Speli smochinele și le înțepi din loc în loc cu un ac gros, apoi le opărești de 2-3 ori și le scurgi.
4. Fierbi la foc iute apa cu zahărul. Când la suprafață încep să se formeze bășicuțe, probezi pe o farfurie dacă  siropul se leagă. În timp ce îl probezi iei vasul de pe foc. 
5. În siropul legat introduci fructele și lași să fiarbă până când dulceața se leagă. Eviți să amesteci ca să nu strivești fructele. Ca să nu se lipească fructele de vas, scuturi cratița din când în când cu mișcări orizontale scurte. 
6. Tragi vasul de pe foc și adaugi felioare de lămâie și sâmburii de caise. Când s-a răcit, pui dulceața în borcane de 350 ml pe care le închizi cu capace.
 
Vasilica Deliu, Ostrov, jud. Constanța
 
8 borcane
24 h 
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *