Dulceață de coacăze

Dulceata de coacaze negre_MG_4123_

Ingrediente

  • 1 kg coacăze roșii sau negre
  • 1 ½ kg zahăr
  • 3 pahare apă
  • ½ lămâie

Preparare
1. Speli fructele fără să le cureți de codițe și le lași să se scurgă.
2. Pui apa să clocotească. Alegi bobițele și le pui pe rând într-o strecurătoare. Le scufunzi pentru ½ minut în apa clocotită, apoi le lași să se răcească pe un prosop.

3. Amesteci zahărul cu apa în care ai opărit fructele și fierbi siropul până când se leagă. Adaugi fructele răcite  și continui să fierbi dulceața timp de 5 minute, la foc mediu. Iei vasul de pe foc și verifici dacă dulceața se leagă: pui 2-3 picături de sirop într-o ceșcuță cu puțină apă rece. Dacă acestea rămân sub formă de bob, dulceața este gata, stingi focul și pui felioarele de lămâie, care au rolul de a împiedica zaharisirea.
4. După ce dulceța s-a răcit, o pui în borcane de 350 ml, în prelabil spălate și sterilizate. Le legi cu celofan dublu.

Sfatul meu
Vasul pentru fierberea dulcețurilor trebuie să aibă volumul de două ori mai mare decât al fructelor și zahărului împreună, dulceața care fierbe se „umflă“. De obicei, proporția folosită pentru siropul dulcețurilor este de 1 kg zahăr la 500 ml apă. La dulcețurile care se zaharisesc mai repede (cireșe amare, trandafiri, flori de salcâm), prepară siropul cu 4 pahare de apă la 1 kg de zahăr. Siropul pentru fructele moi, zemoase, trebuie să fie mai legat, pentru fructele tari lasă un sirop mai fluid.

Iordana Vasile, Buzău

2 borcane
5 hLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *