Dulceață de prune cu nuci

Foto Elena Tănăsescu -Burda Romania
Foto Elena Tănăsescu -Burda Romania

Ai nevoie de:
1,5 kg prune
1 kg zahăr
zeama de la ½ lămâie
20 nuci
500 ml apă
1 baton scorțișoară
½ baton vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
1 lingură bicarbonat de sodiu alimentar

Cum procedezi:
1. Cureți prunele de coajă, apoi le crestezi puțin, însă fără să le tai în jumătate. Le pui într-un castron, acoperite cu apa în care ai dizolvat bicarbonatul și le lași timp de 25 de minute. Le scurgi în strecurătoare și le treci printr-un jet de apă rece.
2. Spargi nucile și le scoți miezul cât mai întreg. Usuci în cuptor miezul de nucă, apoi îl cureți pe cât posibil de coajă, ca să rămână alb.
În mijlocul fiecărei prune, în locul sâmburelui, introduci o bucată de miez de nucă.
3. Faci un sirop din apă, zahăr, scorțișoară și vanilie. Îl fierbi timp de 5 minute la foc iute, apoi micșorezi flacăra și adaugi prunele și zeama de lămâie. Fierbi dulceața până când siropul se leagă, apoi o acoperi cu un șervet umed și o lași la răcit. O pui rece, în borcane pe care le închizi ermetic.

Anuța Vlad, Buzău

Sfatul nostru: Alege prune brumării bine coapte, ai căror sâmburi se desprind ușor. Vei curăța mai ușor coaja prunelor dacă le opărești ușor în prealabil. Dacă folosești baton de vanilie, adaugă-l în cratița cu dulceață imediat ce ai stins focul.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *