Dulceață de smochine verzi

Foto Elena Tănăsescu -Burda Romania
Foto Elena Tănăsescu -Burda Romania

Ai nevoie de:
1 farfurie adâncă smochine verzi
1 lămâie
1 kg zahăr
1 plic zahăr vanilat
1 linguriță rasă scorțișoară măcinată
1 bob de piatră vânătă
3 pahare apă

Cum procedezi:
1. Alegi smochine verzi de 2-3 cm, pe care le înțepi cu un cuțit și le lași în apă rece, pentru 10-15 minute. Opărești smochinele și le lași în apa fiartă timp de 10 minute. Le scurgi și repeți operația de încă 3 ori, iar în ultima apă pui piatră vânătă.
La sfârșit, le clătești de 2-3 ori în apă rece.
2. Din apă cu zahăr pregătești pe foc un sirop, iar când s-a legat pui smochinele bine scurse. Lași să fiarbă la foc mic, scuturând din când în când cratița. Probezi dacă se leagă dulceața, apoi adaugi scorțișoara, zahărul vanilat și rondele de lămâie și lași să mai dea în câteva clocote.
3. O pui călduță în borcane și o servești ca atare sau o folosești la prăjituri sau la ornat torturi.

Sfatul meu: Smochinul este o specie cultivată din vechime, fiind menționat frecvent în Biblie. În mitologia egipteană, era cunoscut ca arborele lui Isis și din el se făceau coșciuge pentru mumii. Sensibil la iernile geroase, smochinul aclimatizat la noi nu depășește 2-3 m înălțime, spre deosebire de cel care crește în bazinul mediteranean, care atinge uneori și 10 m. Generațiile mai vârstnice își amintesc, poate, de plantațiile de pe insula Ada-Kaleh, astăzi înghițită de apele lacului de acumulare Porțile de Fier. Din fructele lui, atât verzi, cât și ajunse la maturitate, se prepară dulcețuri cu arome rafinate.

Doina Tătăranu, BucureștiLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *