Dulceață de struguri

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
1 kg boabe de struguri
500 ml apă
1 kg zahăr
1 baton vanilie
1 linguriță sare de lămâie

Cum procedezi:
1. Alegi struguri copți, cu boabe sănătoase și tari. Îi speli, desprinzi boabele și le scoți sâmburii folosind o agrafă.
Din apă și zahăr prepari pe foc un sirop bine legat. Stingi focul și pui boabele de struguri.
2. După 3 ore, fierbi boabele timp de 15 minute. Stingi din nou focul, iar după alte 2 ore fierbi din nou dulceața, timp de 15 minute. Probezi dacă se leagă dulceața. Adaugi sarea de lămâie și batonul de vanilie, tăiat întâi pe lungime, apoi în bucăți mai mici.
3. Răstorni dulceața într-un castron, pe care îl acoperi cu un tifon umed. După ce s-a răcit complet, o pui în borcane pe care le legi cu celofan și le depozitezi în cămară.

Sfatul meu: Câteva frunze de vișin adăugate în dulceață la sfârșitul fierberii dau acesteia o culoare plăcută.

Iuliana Tudorache, Jurilovca, jud. Tulcea

Te învăț cum să verifici dacă s-a legat dulceața:

De-a lungul timpului, eu am încercat mai multe metode de verificat dulceața:
1) Cu o lingură metalică, iei puțin sirop și torni o picătură într-o ceșcuță de apă rece. Dacă nu se dizolvă, ci se adună pe fundul ceșcuței și poate fi luat între degete ca o bomboană, siropul dulceții este legat.
2) Iei cu lingura metalică sirop, îl lași să curgă în cratiță, iar ultimele 2-3 picături le pui pe o farfurioară rece. Dacă siropul rămâne adunat în formă de bob, dulceața este gata, iar dacă picăturile se lățesc, dulceața mai trebuie fiartă. Dacă bobul este prea tare, dulceața este prea legată.
3) Pe o farfurioară rece, pui o lingură de sirop și aștepți să se răcească. Dacă siropul răcit este gros și nu se mai întinde în farfurie înseamnă că este legat.
Atenție, însă! În timp ce probezi siropul, trage vasul cu dulceață de pe foc, ca să nu mai fiarbă în timp ce probezi siropul.

Marilena Ionașcu, PiteștiLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *