Dulceață de sultanine

IMG_9265Sultanina este un soi de viță-de-vie cu fructe foarte dulci, cu bobul mic, cu sâmburi foarte mici și codițe subțiri, fragile. Din boabele de sultanină se produc, prin deshidratare, stafidele. Fiindcă nu au sâmburi, sunt strugurii preferați de gospodine pentru dulceață, ușurându-le munca.

Ingrediente

  • 1 kg sultanină
  • 1 kg zahăr
  • 150 ml apă
  • 1 lămâie

Preparare
1. Într-o cratiță emailată, pui la fiert apa cu zahărul, până se leagă siropul. Speli boabele de sultanină și le îndepărtezi cu atenție codițele. Iei de pe foc cratița cu sirop, presari boabele de sultanină și lași 10-15 minute, să se îmbibe fructele cu sirop, apoi așezi cratița la foc mai mic și fierbi până când siropul începe să se îngroașe.
2. Pe o farfurie, faci proba dacă se leagă siropul: picurii de sirop bine legat vor rămâne rotunzi, nu se vor întinde pe farfurie. Când ai constatat că este suficient de bine legat, adaugi felii subțiri de lămâie, tăiate în sferturi, și fierbi încă 5 minute, la foc mic.
3. Iei vasul cu dulceață de pe foc și îl acoperi cu un șervet umed. Torni dulceața călduță în borcane curate, de 350-400 ml, în prealabil sterilizate, așezate pe suporturi metalice. Când dulceața s-a răcit, legi borcanele cu celofan dublu sau le capsezi capacele.

Vasilica Deliu, Ostrov, jud. Constanța

3 borcane
1 h 45 minLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *