După 45 de ani, controlul oftalmologic anual este obligatoriu

Ce este cataracta?
Cataracta, îndeosebi cea senilă, este un proces de îmbătrânire a cristalinului, care începe să acționeze după vârsta de 60 de ani, în mod progresiv, iar în ultimul timp, din cauza noxelor și a altor factori de risc, poate apărea și mai devreme.

Care sunt simptomele acestei afecțiuni oftalmologice?
Cataracta poate duce la scăderea treptată a vederii, precedată pe niște simptome supărătoare pentru bolnavi: scăderea vederii la distanță, datorată miopizării cristalinului, apariția de puncte negre în câmpul vizual (miodezopsii) care sunt fixe, nu se mișcă odată cu rotirea ochiului. În afară de aceste simptome, mai poate apărea fotofobia, senzația supărătoare la lumină, când pacienții sunt nevoiți să-și facă niște ochelari cu lentile fumurii. După vârsta de 60 de ani, însă, acești ochelari nu mai sunt recomandați, pentru că produc creșterea tensiunii oculare.
Această scădere treptată a vederii la distanță are o anumită perioadă benefică pentru pacienții care au o activitate intelectuală, deoarece văd mai bine de aproape. Dar este o senzație înșelătoare, pentru că, după un timp, între 1 an și 2 ani, se poate ajunge la scăderea vederii și pentru aproape.
Dacă pacientul nu este controlat și dacă nu se prezintă la medic, ajunge să nu mai poată vedea deloc. Cu cât cataracta este lăsată netratată mai mult timp, ea avansează, cristalinul ajunge să fie afectat în totalitate, iar operația devine mai complicată.

Ce tipuri de persoane sunt afectate mai frecvent de această formă de cataractă avansată?
Cei din mediul urban, unde accesul la medic este mai facil, nu ajung în stadiul acesta de maturitate a bolii. Din păcate, se întâmplă des la cei de la țară, pentru că le este mai greu să ajungă la un specialist. În plus, dacă nu ești avizat și nu ai un grad de cultură, cataracta evoluează diferit la cei doi ochi și atunci un ochi poate avea o capacitate scăzută de vedere, iar cu celălalt să vezi bine și astfel omul nu-și dă seama care este adevărata problemă.

Când este indicată intervenția chirurgicală?
În funcție de gradul de opacifiere a cristalinului, intervenția chirurgicală este diferită. Acum, extracția se realizează cu ajutorul ultrasunetelor, cu laser cum se spune în popor, și cristalinul cataractat se înlocuiește cu un cristalin artificial. Cel mai bun este cristalinul foldabil (moale), care este foarte bine preluat de pacient și nu necesită un tratament postoperator prelungit. Dar la noi persistă încă situația lipsurilor materiale, deoarece Casa de Asigurări nu plătește decât contravaloarea unui cristalin dur, care este în jur de 2 milioane de lei, iar celelalte substanțe necesare intervenției chirurgicale nu se decontează.

Care sunt factorii de risc pentru cataractă?
În primul rând este procesul de îmbătrânire, apoi sunt niște afecțiuni generale care determină cataracta patologică sau cataracta secundară, cu afecțiune locală: hipertensiune, diabet, colesterol crescut, afecțiuni hepatice. Cataracta complicată poate apărea și din cauza unui traumatism. Cataracta senilă se instalează după vârsta de 60 de ani sau în urma unei activități intelectuale susținute, la persoane care lucrează foarte mult pe calculator, citesc mult, lucrează într-un mediu unde lumina nu este bună.
Există categorii de persoane predispuse să facă cataractă?
Cataracta este mai frecventă la femei și în mediul rural, dar și la persoanele care lucrează în mediul toxic, la căldură mare, la soare.

Ce specialiști investighează boala?
De obicei pacientul vine singur, în urma simptomelor. Cataracta poate fi depistată și în urma unui control de rutină sau pe baza trimiterii de la medicul de familie. Medicul oftalmolog trebuie să pună diagnosticul, pentru că este necesar un examen oftalmologic amănunțit și, în general, examenul de biomicroscop este cel care depistează cataracta.
Cataracta matură dă un reflex alb în câmpul ocular, același reflex alb pe care îl dă și glaucomul în stadiu avansat. Și atunci, foarte mulți medici care nu sunt specialiști pot spune că pacientul are cataractă, dar de fapt el să fi ajuns la faza de glaucom. Sunt niște afecțiuni care seamănă între ele și este bine ca pacientul să fie consultat de către un medic oftalmolog, pentru a vedea clar care este diagnosticul.

Cum se pune diagnosticul de cataractă?
După ce pacientul descrie simptomele, se ia vederea de la distanță, apoi se face examenul biomicroscopic, cu picături în ochi și fără, adică și cu dilatare, pentru a putea vedea și periferia cristalinului, modalitate prin care se observă clar stadiul de cataractă.
Cu examenul de fund de ochi putem depista eventuale afecțiuni, de exemplu apariția unei afectări a fundului de ochi.

În afară de operație, există și un tratament medicamentos?
Se dau tratamente adjuvante, cum sunt picăturile, tratamentul cu iod, care nu se face pe timpul verii, antioxidanți, vitamine, care doar încetinesc evoluția cataractei. Este bine să se dea tratamente adjuvante pentru metabolismul și biochimia cristalinul, dar și pentru psihicul pacientului.

Tratamentele naturiste ajută în cazul cataractei?
Orice tratament naturist se bazează pe plante, are vitamine necesare organismului, dar nu poate ajuta la stoparea cataractei, iar în final tot la operație se ajunge.
Depinde de tipul de cataractă: există cataracte nucleare (în centrul nucleului), care evoluează mai lent și cataracte corticale, care evoluează mai rapid.

Ca metode de prevenire a cataractei există?
Nu prea aveam astfel de metode de prevenire, doar să-i dăm ochiului ce-i trebuie și când îi trebuie: să ne ferim de anumite noxe care acționează negativ asupra ochiului, să avem o alimentație corectă, deoarece un stil de viață echilibrat ajută și fortifică tot organismul. Dacă organismul este sănătos, nu avem nici un factor care să favorizeze evoluția mai rapidă a cataractei.

Există alimente benefice pentru ochi?
Sigur, afinele, morcovii, alimentele colorate în portocaliu, roșu, care conțin antioxidanți și niște pigmenți, dar acestea nu acționează neapărat împotriva cataractei.

Interviu cu Dr. Ioana Costescu
Medic primar oftalmolog
Doctor în științe medicale
Clinica oftalmologică Dr. Ioana Costescu S.R.L.
Adresa: Str. Roșianu nr. 43, sector 3, București
Tel.: 021/324.79.38; tel./fax: 021/324.63.98

Interviu realizat de Daniela Șibaev, publicat în Cărticica practică nr. 9/2007Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *