Echilibrul și varietatea: obligatorii în dieta postului

Interviu cu Dr. Ruxandra Maria Pleșea
Medic specialist medicină de familie, consultant nutriție
 
 
1. Care sunt beneficiile pe care postul le poate aduce sănătății?
Dacă ne referim la post ca la o perioadă scurtă de dietă vegană, atunci putem spune că postul aduce beneficii.
Dieta de post presupune eliminarea din alimentație a produselor de proveniență animală: carne, ouă, lactate și consumarea exclusivă a produselor vegetale.
Dacă suntem consumatori înrăiți de carne și lactate, mai ales dintre cele grase, atunci perioadele de post sunt o adevărată binecuvântare pentru sănătatea noastră, pentru că înseamnă să înlocuim cantitățile mari de grăsimi saturate și colesterol din alimentația noastră cu antioxidanții și cu multitudinea de substanțe benefice din vegetale.
Pentru cei mai mulți dintre noi, dieta anterioară postului presupune consum exagerat de carne și preparate nesănătoase din carne, brânzeturi grase, unt, lactate grase, poate chiar slănină, în detrimentul produselor vegetale cu fibre alimentare sănătoase, vitamine, antioxidanți,fitochimicale, enzime. Acest lucru duce la dezvoltarea unor patologii precum bolile cardiovasculare, ateroscleroza, hipertensiunea, diabetul, obezitatea, cancere, calculi biliari și chiar osteoporoza.
Când avem o dietă dezechilibrată, postul ne ajută să o echilibrăm și să beneficiem și de proprietățile vegetalelor, chiar dacă scopul este inițial cel religios.
Cercetările au dovedit că cei care consumă frecvent legume, fructe, semințe, nuci, ierburi și mai puțin frecvent carne, suferă în proporție mai scazută de afecțiunile amintite mai sus, își mențin mai ușor o greutate sănătoasă, nu se confruntă cu constipația și alte probleme digestive, sunt mai protejați în fața cancerelor, ba chiar au o viață mai lungă.
Dieta de post aduce și alte beneficii: consumăm mai puține pesticide, poluanți, conservanți, hormoni și antibiotice care provin de la animalele cărora li s-au administrat anterior. Desigur, pesticidele și poluanții se găsesc și în produsele vegetale cultivate inadecvat.
 
2. Cum trebuie să fie dieta din timpul postului ca să nu dăuneze sănătății?
 
Pentru a nu dăuna sănătății, dieta din timpul postului trebuie să conțină o varietate cât mai mare de produse, însă cât mai sănătoase, naturale și preparate adecvat. Postul aduce beneficii doar dacă beneficiem de legume, fructe, cereale și semințe și nu dacă doar ne ferim de carne, consumând zilnic, de exemplu, pâine cu margarină.
În ultima vreme au apărut pe piață o mulțime de produse de post, gata preparate sau semipreparate, care însă sunt de o calitate nutrițională scăzută, conțin foarte mult sodiu și de cele mai multe ori sunt preparate cu maioneze vegetale, margarine, grăsimi vegetale modificate. Prin prelucrarea lor, grăsimile vegetale benefice devin nesănătoase. Ca și alte produse îndelung industrializate, abundă în conservanți și aditivi nocivi (unele E-uri).
Prin urmare, există postul pe care îl putem folosi în avantajul sănătății noastre și postul care dăunează.
Postul „bun presupune consumul legumelor sub formă de salate, ciorbe, tocănițe, al boabelor și cerealelor de toate felurile, al semințelor, nucilor, alunelor, ciupercilor și mirodeniilor.
Postul „rău ținut“ însemnă să ronțăim o zi întreagă covrigei și biscuiți de post, să ne privăm de majoritatea principiilor alimentare necesare în fiecare zi.
 
Dacă mai sus precizam beneficiile pe care le aduce postul, e cazul să spunem că și o dietă prelungită de post sau chiar un astfel de stil de viață are și neajunsurile sale.
Dacă începem să ne simțim obosiți, dormim prost, părul și unghiile se degradează, dantura de deteriorează, suntem iritabili și depresivi, e posibil să suferim de carențe nutriționale din cauza unei perioade prelungite de post. Metabolismul se încetinește, apar durerile articulare, probleme menstruale și deficiența de vitamina B12, deoarece aceasta se găsește majoritar în produsele animale.
După o perioadă de câteva luni, un an sau doi de dietă vegană, ajungem la carențe nutriționale grave, dezvoltăm boli grave, ne alegem cu un sistem digestiv extrem de sensibil și ne e dificil să procesăm alimentele dacă nu le asociem într-un anume mod.
Copiii de până la 3 ani și femeile însărcinate nu ar trebui să țină post sau să-și restricționeze în vreun fel dieta, deoarece dezvoltarea copilului este în strânsă legătură cu hrana consumată; amintim doar importanța vitaminei B12 în dezvoltarea sistemului nervos, aceasta absorbindu-se cel mai bine din produsele animale.
 
3. Dacă ar trebui să întocmim o listă cu 10 alimente care nu trebuie să lipsească din dieta postului, care ar fi acestea și de ce?
 
În primul rând vreau să insist asupra faptului că fiecare aliment are beneficiile sale și că pentru a beneficia de toate este imperativ să consumăm o mare varietate de alimente, mult mai multe decât zece!
Iată, însă, câteva exemple:
Boabele, fasolea, lintea, mazărea și altele devin înlocuitorii cărnii pe perioada postului. Ele conțin proteine, fier, carbohidrați complecși și fibre. Le putem consuma alături de orez, sub formă de mâncare, în salate și ciorbe, în numeroase alte feluri.
Boabele de soia conțin proteine, fitoestrogeni și au proprietatea de a inhiba creșterea tumorilor, scad colesterolul, încetinesc osteoporoza.
Legumele cu frunze verzi precum broccoli, salatele, conțin multe minerale, mai ales calciu, și vitamine.
Ciupercile conțin proteine, fiind foarte sățioase.
Cerealele integrale sub forma pâinii sau la micul dejun, cu sucuri de fructe, sau sub forma germenilor încolțiți.
Nucile, semințele, alunele, mai ales crude. Ele au un conținut scăzut de grăsimi saturate și un conținut crescut de grăsimi benefice, mononesaturate, vitamine și minerale precum potasiu, magneziu, vitamina E, acid folic, fibre alimentare.
Legumele crucifere precum varza, conopida, broccoli au efecte protectoare împotriva diabetului, cancerului și a accidentelor vasculare.
Fructele nu vor lipsi din post și se vor consuma zilnic. Cele cu pigmenți galbeni și portocalii conțin antioxidanți care luptă împotriva colesterolului mărit, a ateromatozei. Carotenoizii din portocale, morcovi, ardei, licopenul din roșii, pepene, grepfrut se regăsesc în numeroase studii ce dovedesc proprietățile lor protectoare.
Antocianinele, pigmenții din fructele roșii-violet, precum  căpșunele, zmeura, murele, prunele, fructele de pădure, strugurii și vinetele sunt de asemenea foarte eficace în lupta cu radicalii liberi, inhibă formarea de plăci colesterolice la nivelul arterelor.
Ceapa și usturoiul, prin compușii cu sulf conținuți, sunt antitrombotice, scad colesterolul și trigliceridele.
Toate acestea conțin vitamine și fibre alimentare, ce ne reglează digestia, absorbția și restul funcțiilor digestive, ajută la controlul glicemiei. În general, consumatorii de cereale, fructe și legume, în mod constant se confruntă mai puțin cu diabetul, cancerele și bolile cardiovasculare.
 
4. Dacă alimentația nu este echilibrată, ce afecțiuni se pot instala?
 
Dezechilibrul în timpul perioadei de post înseamnă să adoptăm diete monoalimentare, sărăcăcioase, puțin variate, bazate doar pe câteva alimente, cu produse inadecvat preparate, cu nerespectarea celor trei mese zilnice. O altă eroare este să apelăm la dulciurile de post, produse rafinate care conțin mult zahăr și îndulcitori, multe calorii, dar sunt sărace în substanțe hrănitoare.
Dacă perioada de post este foarte lungă, de câteva luni sau un an, apar dezechilibre nutriționale ce duc la scăderea imunității și a apărării în fața bolilor, scăderea capacității de construcție și refacere a țesuturilor, oboseala, lipsa de concentrare, iritabilitatea și depresia, insomnii, deteriorări ale dentiției, părului, unghiilor, gingiilor, articulațiilor, scăderea metabolismului și a masei musculare, dificultăți ale menținerii unei greutăți sănătoase, lipsa de randament.
Atunci când adepții dietelor vegane au introdus numai ouăle și untul în alimentație au recuperat enorm de multe carențe, iar oamenii de știință sunt de părere că cel puțin 25% din totalul caloriilor consumate ar trebui să fie de proveniență animală, pe termen lung.
S-a dovedit că dietele care exclud carnea din alimentație, dar permit consumul de pește, ouă și lactate, sunt perfect echilibrate și îndeplinesc toate cerințele de funcționare ale organismului uman.
 
Interviu realizat de Daniela Șibaev
 


2 comments

    1. Va multumim ca ne-ati citit. Va rugam sa ne spuneti ce tip de retete sau articole doriti sa mai gasiti pe acest site. Noi ne-am gandit sa postam retete de post, fiind de sezon acum. Sa va fie de folos si va dorim un post usor, cu sanatate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *