Faceţi cunoştinţă cu amaranthul

 

Debarcând pe tărâmurile Americii Latine, Cristofor Columb a găsit terenuri întinse cultivate cu amaranth şi quinoa, plante de beneficiile cărora locuitorii se bucurau deja de aproximativ 7500 de ani.
Incaşii, maiaşii, aztecii cultivau această plantă căreia îi atribuiau puteri magice, consumul ei conferind vânătorilor şi războinicilor energii nebănuite. Aşa cum orezul face parte din cele mai multe ritualuri hinduse, amaranthul participa la ritualurile aztece ca material pentru o pastă din care se modelau statuete de zeităţi. Dacă hrişca s-a bucurat de o largă răspândire în Asia şi Europa, trecând Oceanul Atlantic împreună cu navigatorii spanioli, arealele de cultură ale surorilor ei, pseudocerealele amaranth şi quinoa, au scăzut după debarcarea europenilor tocmai datorită implicării amaranthului în aceste ritualuri cu care creştinii europeni nu erau de acord.

Se cunosc nu mai puţin de 60 de specii de amaranth rezistente la căldură şi la secetă, cărora li s-au găsit întrebuinţări diferite. O singură plantă produce în jur de 40000 de seminţe de un galben pal. Boabele de amaranth sunt puţin mai mari decât seminţele de mac şi au un gust uşor dulceag. Fierte asemenea boabelor de orez, ele devin lipicioase şi, când se răcesc, se transformă într-o pastă ideală pentru a umple ardei, vinete, dovlecei. Boabele fierte pot fi presărate în supe şi peste salate sau pot fi consumate la micul dejun, după ce au fost îndulcite cu miere şi amestecate cu fructe proaspete. În aluaturi, făina de amaranth poate înlocui până la ¼ din făina de grâu. În Mexic, boabele de amaranth sunt ingredientul unui desert numit „alegria“, iar în India un preparat similar se numeşte „laddoos“. În Peru se consumă sub forma unui terci, iar în Chile se întrebuinţează la fabricarea berii.

De ce ar trebui să consumi amaranth? Iată 7 motive:
-E spornic, prin fierbere mărindu-şi volumul de 3 ori.
-Încearcă amaranth în zilele de post sau dacă eşti vegetarian şi vrei ceva nou în alimentaţia ta;
-Fibrele fac minuni; dacă eşti constipat şi mănânci zilnic ½ cană de amaranth fiert, fibrele te vor ajuta să scapi de această problemă;
-¼ de cană de amaranth îţi asigură 60% din necesarul zilnic de fier;
-Într-o dietă fără gluten, include fără grijă amaranth, alături de porumb, tapioca şi orez;
-Nu conţine grăsimi saturate şi are un procent redus de sodiu, prin urmare, ca şi hrişca, va fi prieten cu inima şi sistemul tău cardiovascular, îl poţi consuma fără grijă şi dacă eşti hipertensiv;
-Dacă ai intoleranţă la lactoză, acest aliment poate înlocui nutrienţi din lapte: 100 g amaranth au ceva mai mult calciu decât 100 ml lapte şi un procent dublu de proteine uşor asimilabile, ca să nu mai vorbim despre preţioasele minerale pe care ţi le oferă drept bonus: magneziu, fosfor şi potasiu.

Un articol de Sonia StanciuLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *