Familia îmi asigură echilibrul și forța interioară

_MG_3742_

 

 

 

 

 O putem vedea la „O dată-n viaţă“, pe TVR sau pe scenă, în „Burghezul gentilom“, o adaptare după Molière sau în concerte de muzică populară. La 40 ani, între scena Teatrului Naţional, televiziune şi muzică, actrița Maria Buză găseşte energia şi disponibilitatea de a fi acasă, împreună cu fiul și soţul ei, cât se poate de des, convinsă fiind că acesta este locul care îi asigură echilibrul şi forţa interioară.

 
Cât de importantă este masa în familie pentru dumneavoastră?
Eu cred că masa de acasă este, în primul rând, un pretext ca să fii cu ai tăi. Mai ales pentru oameni ocupaţi, aşa cum suntem noi, este lucrul cel mai bun care ni se poate întâmpla, orice am pune pe masă. Nu ştiu de câte ori pe săptămână putem fura clipa asta, atâta timp cât ziua se împarte în: du copilul la şcoală, înregistrări, repetiţii, adu copilul de la şcoală, repetiţii, spectacole, emisiuni TV, înregistrări şi tot aşa.
A sta la masă cu familia ta a devenit, din păcate, o poveste frumoasă.
Din fericire, de Paşti am gătit împreună. Da, am gătit împreună cu soţul meu. Eram atât de încântaţi de noua noastră maşină de tocat, încât întâi am desfăcut-o, am cercetat-o şi după aceea a folosit-o el. A tocat carnea pentru chifteluţe şi drob. Nu știu când o vom mai folosi. Probabil la Paştele următor. Eu am facut ciorbiţă de miel și fripturică. Şi dulce, dulce, dulce, am gătit nişte cozonaci de la magazin, foarte, foarte buni. Am roşit ouă, am frecat și nişte icrişoare bune, fiindcă nu îmi plac cele luate de-a gata de la magazin. Am gătit amândoi, mai ales cu bucuria de a fi împreună, am luat masa cu toții, ne-am bucurat de lumina sărbătorii cu întreaga familie.
 
Ce vă place să gătiţi?
 
Nu sunt eu o grozavă la asta! Îmi plac salatele şi fac, deseori, spaghete cu un pic de ulei  de măsline, cu ardei iute, patrunjel verde şi parmezan pe deasupra. Asortez la ele şi o salată iceberg…iammm, e delicios! 
Îmi place și salata boeuf; de fapt, la ce mă refer eu e salata „turkey“, fiindcă o fac cu carne de curcan, că aşa ne place nouă.
 
Cum vă organizați aprovizionarea frigiderului?
O dată pe saptămână umplem frigiderul cu bunătăţi care, evident, nu se consumă fiindcă mâncăm în oraş, forţați de program. Nu mai ajungem să mâncăm acasă decât rareori. Aşa că, la sfârşitul săptămânii, aruncăm ce s-a stricat şi cumpărăm alte bunătaţi şi tot aşa.
 
Vă place să mâncaţi la restaurant?
Da, fiindcă îmi iau meniul și pot alege ceea ce îmi doreşte inimioara. Acasă nu se poate asta. „Aria“ frigiderului este mult mai limitată.
 
Aţi jucat vreun rol în care a trebuit să gătiți?
Nu, dar cred că ar fi fost un dezastru, fiindcă aseară am tăiat salata iceberg şi mi-am luat şi o bucaţică de cărniţă din deget. Iaca ce-am facut! Aşa că, vă daţi seama, ar fi o piesă horror!

Interviu publicat în Cărticica 4/2009 Delicii cu fructe

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *