Ficat cu sos de rozmarin

Foto: Mihai Nicolae - Burda România
Foto: Mihai Nicolae – Burda România

Ingrediente

500 g ficat de vită
120 ml ulei
100 g făină
400 ml lapte
1 crenguță de rozmarin sau ½ linguriță rozmarin uscat mărunțit
1 vârf de cuțit boia
150 g smântână
150 g orez
1 ceapă mică
50 g unt
condiment din legume uscate
1 foaie de dafin
1 linguriță boabe de piper
sare

Preparare
1. Speli ficatul în mai multe ape. Îl tai în felii groase de 1 ½ cm, pe care le treci prin făină și le înăbuși în 100 ml ulei încins. Le scoți pe șervete absorbante și le păstrezi la cald.
2. Topești untul într-o tigaie, la foc mediu. Presari 3 linguri de făină și amesteci energic, până obții o sferă de aluat moale. Torni treptat laptele cald și omogenizezi. Când ai încorporat tot laptele, presari boiaua și rozmarinul fin tocat, pui smântâna și amesteci până obții un sos omogen, pe care îl sărezi după gust și iei vasul de pe foc.
3. Tai ceapa și o călești în uleiul rămas, împreună cu orezul, în prealabil ales, spălat și scurs. Adaugi condimentul din legume uscate, foaia de dafin, boabele de piper și 400 ml apă fierbinte și lași orezul să fiarbă la foc mediu 10 minute. Introduci vasul în cuptor pentru 10 minute.
Servești ficatul stropit cu sos, alături de o garnitură de orez.

Elena Varga, Brad, jud. Hunedoara

4 porții
50 min



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *