Frigărui de pește și creveți

frigarui peste creveti 3

Ai nevoie de:
600 g pește proaspăt (cu oase puține)
1 lămâie
150 g creveți decorticați
8 roșii mici
2 linguri vin
2 linguri oțet
6 linguri ulei
2 linguri făină
½ linguriță cimbru
2-3 foi de dafin
sare
piper după gust
bețe pentru frigărui

Cum procedezi:
1. Faci o marinadă din ulei, vin, oțet, zeama de la jumătate de lămâie, cimbru, foile de dafin, piper și sare.
2. Cureți peștele, îl speli și tai bucăți de trunchi de 4-5 cm. Pui creveții în strecurătoare și îi treci printr-un jet de apă rece. Lași peștele și creveții în marinată, timp de câteva ore.
3. Îi scurgi și dai peștele prin făină. Tai roșiile în sferturi, iar lămâia rămasă în felii. Alternativ, înfigi în țepușe peștele, roșiile și creveții. Ungi frigăruile cu marinată, le așezi pe grătarul încins și le frigi pe toate părțile, la foc moderat.
Le sărezi după gust și le servești calde, cu lămâia tăiată felii.

Elena Niculescu, București

Sos de maioneză, cu hrean și smântână

Ai nevoie de:
1 ou
1 gălbenuș
100 ml ulei
½ lămâie
2 rădăcini mici de hrean sau 2 linguri hrean ras (conservat în oțet)
100 g smântână
½ linguriță zahăr
sare
piper

Cum procedezi: Fierbi tare oul, îl lași să se răcească, apoi îi scoți gălbenușul. Prepari maioneza din gălbenușul fiert, gălbenușul crud, uleiul și zeama de lămâie adăugate treptat. Amesteci smântâna cu zahărul până se dizolvă, apoi le încorporezi în maioneză împreună cu hreanul, sare și piper după gust. Omogenizezi bine sosul și îl servești la masă în sosieră, alături de frigărui sau alte preparate din pește.
Adriana Radu, Ploiești



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *