Friptură de vită cu piure de legume

Foto: Elena Tănăsescu - Burda România
Foto: Elena Tănăsescu – Burda România

Ai nevoie de:
1,250 kg carne de vită pentru friptură
100 ml ulei
100 ml supă de legume
100 ml vin
1 kg cartofi
400 g morcovi
1 țelină mică
500 g mazăre
2 rădăcini de pătrunjel
1 păstârnac
200 ml lapte
150 g unt
1 lingură amestec condimente pentru friptură
piper
sare

Cum procedezi:
1. Speli carnea, o scurgi și o condimentezi. O pui într-o formă termorezistentă împreună cu uleiul. Torni supa, apoi acoperi vasul cu un capac sau cu folie de aluminiu. Introduci vasul în cuptorul preîncălzit.
2. Periodic, scoți vasul din cuptor, îndepărtezi capacul și stropești carnea cu sosul format în tavă. Spre sfârșit, când ai probat dacă friptura este bine pătrunsă, o stropești cu vin și o mai dai la cuptor pentru 10 minute, fără să o acoperi, pentru a se rumeni.
3. Cât timp carnea este la cuptor, pregătești piureul de legume. Cureți, speli, tai și pui la fiert legumele în apă ușor sărată, în următoarea ordine: morcovii, țelina, albitura, mazărea și cartofii.
4. Pasezi sau mixezi legumele fierte și le amesteci cu laptele fierbinte, untul și sare după gust. Păstrezi piureul la cald, într-un vas acoperit.
5. Porționezi friptura, o așezi pe un platou, împreună cu piureul și o aduci la masă alături de sosul cald.

12 porții
Timp de preparare: 1 oră și 30 de minute

Rodica Gabără, Suceava

Sfatul nostru: Pentru o friptură delicioasă, păstrează 50 g unt din cantitatea pentru piure și pune felii subțiri, să se topească peste friptura fierbinte.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *