Fructele roșii – remedii de vară

Fructele roșii sunt o clasă de alimente foarte numeroasă, înzestrată cu o enormă valoare terapeutică. Cele mai cunoscute și mai cultivate sunt căpșunele, cireșele și fructele de pădure (mure, afine, zmeură, coacăze roșii sau negre).
Toate fructele din această categorie se caracterizează printr-un conținut caloric scăzut, prezența zaharurilor simple, un conținut proteic aproape absent și prin prezența acizilor organici: citric, tartric, malic, oxalic etc., care le conferă un gust ușor acrișor și importante calități nutritive. Pe lângă toate acestea, în fructele roșii găsim și o importantă cantitate de fibre, cu acțiune benefică asupra organismului, deoarece stimulează digestia. 
Căpșune
Căpșunele sunt fructele plantei ierbacee cu același nume, aparținând familiei Rosacee. Sunt bogate în acid salicilic (principiul activ al aspirinei) și conțin vitamina C, potasiu, calciu, acid malic, citric, tartric, ascorbic și elagic, un acid fenolic înzestrat cu activitate antitumorală și antioxi-dantă. 
Se pare că acest acid împiedică dezvoltarea tumorilor, blocând agenții cancerigeni și reducând absorbția acestora în organism. Vitamina C conținută de căpșune are nenumărate funcții în organism: protejează împotriva radicalilor liberi, previne bolile cardiovasculare, ajută la cicatrizarea rănilor, îmbunătățește răspunsul imunitar al organismului în cazul răcelilor și gripei, fortifică sistemul imunitar, scade nivelul colesterolului și facilitează absorbția fierului. 
Cele mai importante proprietăți ale acestor fructe sunt: 
 • antiurică 
 • bactericidă 
 • depurativă 
 • diuretică 
 • laxativă 
 • antioxidantă: un studiu realizat pe femei de vârsta a treia a demonstrat că rația zilnică de căpșune crește activitatea antioxidanților în sânge
 • remineralizantă 
 • revitalizantă 
Din cauza faptului că aceste fructe au o valoare alergică ridicată, persoanele predispuse la alergii trebuie să le consume cu precauție. 
Se găsesc în piețe din aprilie până în iunie. 


 
Cireșe
 
Aceste fructe delicioase sunt originare din Asia occidentală și cunosc o mare varietate în ceea ce privește gustul și culoarea.
Cireșele conțin vitaminele A, C, fier, calciu, fosfor, potasiu, magneziu și importante oligoelemente: clor, sulf, sodiu, zinc, cupru, magneziu, cobalt, brom și nichel. Au un conținut bogat în acizi organici: malic, citric, oxalic, tartric și succinic, iar prezența antocianinelor – un puternic antioxidant care împiedică acumularea depozitelor de lipide în artere – crește valoarea nutritivă a acestor fructe. Cireșele constituie și o importantă sursă de pectină, beta-caroten și quercetin. Acesta din urmă este cea mai răspândită, dar și cea mai activă substanță din grupa flavonoizilor, cu proprietăți curative unanim recunoscute. Este un bun antioxidant, antiinflamator și antialergic, fiind recomandat în afecțiuni precum artrita, reumatismul articular, artroza, ateroscleroza, dar și în astm bronșic sau pentru prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare. 

Principalele proprietăți: 
 • antiinfecțioasă
 • antireumatică 
 • depurativă 
 • detoxifiantă 
 • diuretică 
 • laxativă 
 • remineralizantă
 • antiinflamatorie datorită prezenței antocianinei 
Se găsesc în piețe din mai până în august. 

 
 
Zmeură
Zmeura, cunoscută și sub denumirea „rug de munte“ este fructul arbustului numit zmeur, care și-a găsit numeroase locații de cultivare în climatul țării noastre, până la altitudinea de 1500 m. Fructele au culoarea roșu aprins și un gust dulce-acrișor. Există trei varietăți de zmeură: roșie, galbenă și neagră, extrem de apreciate pentru dulceața și savoarea lor. De la acest arbust se folosesc atât frunzele, cât și mugurii și, mai ales, fructele, care, grație proprietăților hrănitoare și curative, sunt recomandate în numeroase afecțiuni sau în diete, contribuind la buna funcționare a organismului.
Zmeura conține vitaminele A și C, calciu, fier, fosfor, fenoli și acizi organici: malic, acetic, succinic, salicilic, fiind totodată foarte bogată în fibre, de aceea este indicată în curele de slăbire sau pentru cei care suferă de constipație. 
Fiind un izvor de vitamine, minerale și substanțe nutritive, zmeura își dovedește beneficiile în numeroase afecțiuni:
 • hipertensiune arterială; 
 • obezitate, reducând foamea;
 • cancer, încetinind evoluția;
 • cistită;
 • afecțiuni ale aparatului genital feminin (chisturi ovariene, noduli mamari, menopauză etc.);
 • afecțiuni din sfera ORL (scade febra, are proprietăți expectorante, antispastice și dezinfectante); 
 • digestie lentă; 
 • diabet (reglează indicele glicemic);
 • afecțiuni oculare;
 • îmbătrânire prematură.
Cercetări recente au demonstrat că zmeura conține xilitol, un îndulcitor artificial folosit pentru prevenirea si tratarea cariilor, iar gelul obținut din zmeură uscată încetinește evoluția unor forme de cancer.
Se găsește în piețe din iunie până în octombrie. 
 
Afine
Afinele sunt fructele unui arbust de talie mică, întâlnit cu precădere în zonele alpine, până la 2500 m înălțime. Există aproximativ 100 de specii ale acestui arbust, de la care se folosesc frunzele și fructele, având importante efecte terapeutice. Sunt antioxidanți optimi datorită prezenței în componența lor a acizilor fenolici și a flavonoidelor. 

Pe lângă acestea, afinele conțin antocianine și glucochinină, care ajută la prevenirea sau tratarea afecțiunilor sistemului vascular și a problemelor sangvine precum venele inflamate (varicele), tromboza venoasă, angina, fragilitatea capilarelor etc.

Flavonoidele ajută de asemenea la sinteza vitaminei C în organism, protejând pereții capilarelor și organismul împotriva infecțiilor. 
Principalele proprietăți:
 • Protejează capilarele și le mențin integritatea, împiedicând acținea radicalilor liberi care le-ar putea face permeabile. 
 • Au un rol important împotriva îmbătrânirii; un studiu științific efectuat pe pacienți în a căror dietă se aflau afine negre a demonstrat o încetinire a pierderii memoriei, datorată inclusiv maladiei Alzheimer, și o mai bună coordonare a mișcărilor în cazul pacienților aflați la o vârstă înaintată. 
 • Vitaminele A și C, alături de antocianină, protejează țesuturile de acțiunea radicalilor liberi, ameliorând afecțiuni oculare precum retinita pigmentoasă, miopia, glaucomul etc. 
 • Sucul de afine reduce numărul de bacterii care aderă la pereții căilor urinare, scăzând riscul de infecții.  În cadrul unui experiment științific, s-a demonstrat că turnându-se suc de afine într-o eprubetă în care se află colibacili, acesta va neutraliza bacteriile în 24 h. Sucul de afine acționează ca un antibiotic natural, care, consumat regulat, reduce riscul de îmbolnăvire din cauza infecțiilor urinare. 
 • Taninii prezenți în aceste fructe au capacitatea de a împiedica oxidarea colesterolului HDL, protejând astfel în caz de ateroscleroză. De asemenea vindecă anumite afecțiuni ale stomacului (gastrită, ulcer) și reduc inflamațiile de la nivelul laringelui în caz de gripă, răceală sau alergii.
 • Glucochinina din compoziția afinelor, dar și a zmeurei, fragilor, căpșunelor, murelor, strugurilor, este benefică și în cazul bolnavilor de diabet, deoarece reduce nivelul de zahăr din vasele de sânge și, implicit, dependența de insulină.   
Se găsesc în piețe din iulie până în septembrie.  
 

Coacăze
Sunt fructele unui arbust originar din europa de nord și centrală, având importante proprietăți terapeutice. Conțin zaharuri, vitaminele A și C, acizi organici (citric, malic, glicolic, tartric), fosfor, calciu, fier, pectină, mucilagii, carotenoizi. 
Mai ales partea externă a pulpei are un conținut bogat în pigmenți de tipul antocianinei, care au o importantă activitate antiinflamatorie. 
Încă din Antichitate erau considerate „fructele longevității“, favorizând fucționarea organelor interne: ficat, pancreas, splină și rinichi. Coacăzele sunt bogate în potasiu, mineral util pentru sportivi, deoarece are un rol esențial pentru masa musculară și evită crampele musculare atât de neplăcute. Consumul de coacăze își dovedește utilitatea în numeroase afecțiuni: artrită, reumatism, gută, oligurie, diaree, dizenterie, oboseală, dermatoze, eczeme, acumulări de toxine în organism, hipertensiune, tulburări de circulație cauzate de menopauză. Vitamina C din coacăze rezistă la căldură și oxidare, păstrându-se și în dulcețuri.
Se găsesc în piețe din iulie până în septembrie. 
 
Mure
Verișoare ale zmeurei, murele sunt fructele unui arbust care crește atât în zone de câmpie, cât și de pădure. Conțin zaharuri, vitaminele A și C, acid malic și citric, uleiuri, tanini, cianine (coloranți naturali), săruri de calciu și pectine. Siropul de mure tratează răgușeala și favorizează expectorația, fiind eficient în cazul afecțiunilor din sezonul rece, de tipul bronșitei sau traheitei; acest sirop are și un ușor efect laxativ. Murele sunt utile și în cazul stărilor hemoragice, dereglărilor hormonale, hipoglicemiei, hemoroizilor. Fiind o importantă sursă de acid folic, murele contribuie la buna funcționare a sistemului nervos. 
Studiile au evidențiat că prezența salicilaților și acidului clorogenic în mure poate reduce riscul de cardiopatie și stopează dezvoltarea celulelor canceroase în cazul cancerului de colon și de stomac, datorită fibrelor pe care le conțin, dar reduce și tumorile maligne din sfera bucală. 

Printre principalele proprietăți se numără: 
 • astringentă 
 • depurativă 
 • expectorantă 
 • laxativă în stare proaspătă
 • antidiareică în stare uscată
Se găsesc în piețe din iulie până în septembrie.
 
Un articol de Daniela Șibaev
 


2 comments

 1. afinele sunt preferatele mele sunt fructele copilariei mele iar orce reteta noua aparuta espre ele o testez cu multa nerabdare.

 2. Este foarte interesant tot ce am citit dar ce nu am gasit aici sunt sfaturi in ceea ce priveste folosirea acestor fructe adica atunci cand le avem sa stim ce sa facem cu ele de exemplu daca una din boli este ceea care ne intereseaza sa spunem ca primim un sfat ce cantitate sa luam si in ce forma daca in stare proaspata cate fructe si cat de des ar trebui luate daca e vorba de un preparat din el atunci mi as dori sa vad reteta si ce catitate trebuie consumata zilnic aceste informatii ar contribuii cu succes la cunostintele noastre si sunt sigura ca cititorii interesati vor fi foarte bucurosi sa citeasca si aceste informatii . De exemplu in acest moment am foarte multe fructe de afine rosii si ma tot gandesc ce sa fac cu ele am hotarat sa fac sirop de afine dupa o reteta acestui site am pus cateva in congelator nu am un dehidrator sa le usuc nu stiu daca pot fi uscate doar asa la temperatura camerei ok dar cand sa le folosesc si in ce cantitate asta nu mai stiu asta e motivul pentru care mi as fi dorit sa gasesc mai multe amanunte despre cat si cum ar trebui sa folosim aceste fructe pentru a vedea rezultate eu de exemplu foarte des ma confrunt cu infectii urinare apoi am probleme de circulatie a sangelui am tensiunea mare colesterolul mare si in urma cu trei ani am avut operatie de carotida care a fost infundata 85% Eu va multumesc ca ati citit aceste randuri si as fi bucuroasa sa revin pe site si sa gasesc si aceste informatii daca e posibil .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *