Găluște cu vișine

Ingrediente
Pentru aluat

  • 1 kg cartofi
  • 200 g făină
  • 100 g griș
  • 1 linguriță unt
  • 1 ou
  • sare
  • făină pentru planșetă

Pentru umplutură și decor

  • 1 borcan (800 g) compot de vișine sau vișine conservate
  • 2 linguri griș
  • 200 g pesmet
  • 200 g unt
  • 200 g zahăr
  • 1 lingură scorțișoară
  • 1 plic zahăr vanilinat

Preparare
1. Speli cartofii și îi fierbi în coajă, timp de 25 de minute. Îi scurgi, îi decojești și îi dai prin mașina de tocat. În piureul obținut, încorporezi făina, oul, ½ linguriță sare, grișul și untul, Frămânți puțin aluatul, apoi îl modelezi sub forma unui baton gros de 5-6 cm, pe  care îl tai în bucăți de 6-7 cm.
2. Scurgi bine vișinele și le treci prin griș. Pe planșeta presărată cu făină, aplatizezi bucățile de aluat și le umpli cu câte 1 lingură vișine, pe care apoi le îmbraci în aluat.
3. Pui la fiert găluștele în apă clocotită ușor sărată. Reduci intensitatea focului și continui fierberea. Când găluștele se ridică la suprafață, le scoți la scurs.
4. Topești untul într-o tigaie și îl amesteci cu pesmetul, zahărul, zahărul vanilinat și scorțișoara. Treci găluștele calde prin acest amestec, rostogolindu-le pentru a le îmbrăca în pesmet. Le păstrezi în cuptorul cald până în momentul servirii.

Ana Maria Farcaș, Alba Iulia, Jud. Alba  

20 bucăți
50 min



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *