Gastronomia orientală – China

Bună ziua, doamnă Lili,

Vă rog să-mi dați informații din gastronomia orientală, despre ingredientele și condimentele de bază, eventual o rețetă specifică.
Mulțumesc mult.

Dorina Sulițanu, Timișoara, jud. Timiș

******************************************************************************

Dacă în numerele anterioare am făcut scurte treceri în revistă ale gastronomiilor din Orientul Mijlociu și din India, să ne oprim puțin asupra bucătăriei din China.
Și aici, ca și în India, bucătăria a primit amprenta filosofiei, întrucât fiecare dinastie și epocă a adus schimbări positive în arta culinară.
În perioada dominată de confucianism, chinezii au învățat că, pentru armonia gusturilor, este mai important să știi să combini ingredientele decât să le alegi pe cele cu gusturi grozave. Se spune că bucătăria a fost ridicată la rang de artă de către Confucius (filozof care a trăit în perioada 551-479 î.e.n.).
Tăiatul ingredientelor ce vor fi gătite este o adevărată artă în bucătăria chineză. În general, chinezii nu utilizează cuțitele la masă, mâncarea fiind servită mărunțită astfel încât să nu ai nevoie de prea multe instrumente pentru a o mânca.
Dorința de viață în echilibru și de longevitate sunt două dintre principiile filosofice care decurg din taosim. Prin urmare, taoismul a concentrat atenția pe diferitele caracteristici și beneficii asupra sănătății ale mâncărurilor. Pentru a descoperi beneficiile diferitelor ingrediente, plantele, rădăcinile, condimentele, ciupercile și semințele au fost cercetate timp de secole. Chinezii au descoperit că, printr-o metodă care pune în valoare gustul, un ingredient își poate pierde valoarea nutritivă și medicinală.
Mâncărurile chinezești, în principal gătite și consumate calde, nu abundă de grăsimi, fiind folosite puține grăsimi de origine animală. Brânza și untul nu fac parte zilnic din dieta acestui popor, fiind preferate cerealele și legumele, dar și mici adaosuri de carne, pește sau fructe de mare. Un alt element care diferențiază bucătăria chineză este clima care, desigur, a influențat culturile tradiționale. Un meniu tradițional în zona de nord a Chinei va cuprinde tăiței de orez cu carne de oaie și de porc, pâine nedospită. În nord poți consuma, de asemenea, terci de mei, grâu, sorg, grâu și porumb. Condimentul principal este sosul de soia. Dintre fructe, merele, perele și bananele sunt cele mai frecvent consumate.
Zonele sudice, udate de ploaie, sunt teren propice pentru culturile de orez, cereală consumată aici cu precădere. În sudul Chinei se consumă orez, fructe de mare, carne de pui și de porc, vinete, roșii, cartofi dulci, boabe de soia, varză, diverse verdețuri și o mulțime de fructe: mango, litchi, banane și nuci de cocos.
Ținând seama de echilibrul energiilor yin (masculine) și yang (feminin), se consideră că alcoolul, condimentele și carnea sunt alimente „calde”, în timp ce tofu, fructele și legumele sunt „reci”.
În poporul chinez, a lua masa este o mare plăcere care include socializarea între prieteni.
Cele mai frecvent utilizate ingrediente sunt anasonul stelat, semințele de fenicul, semințele de coriandru, piperul, scorțișoara, usturoiul, rădăcina de ghimbir, chili. De remarcat că adaosul de sare este redus la minimum posibil..
Așa cum fiecare țară orientală are un amestec specific de condimente, China are acea pudră „5 spices”, numărul 5 fiind cel care, în cultura chineză, se consideră a fi benefic (5 elemente ale naturii, 5 gusturi etc.). Condimentul Five spices se consideră a fi într-un perfect echilibru, întrucât ingerându-l poți să simți toate cele 5 gusturi. Se obține amestecând în proporții diferite anason, semințe de fenicul, scorțișoară, piper și usturoi. Iată și o rețetă din regiunea sud-vestică Shichuan:

Pui Kung Pao
1. Fierbi într-o cratiță 150 ml apă, 2 linguri sos de soia, 2 lingurițe amidon, 1 linguriță zahăr brun, ½ linguriță ghimbir măcinat, 1 ½ lingurițe fulgi de ardei. Amesteci până când sosul se îngroașă.
2. Încălzești într-o tigaie wok 2 linguri de ulei de susan și călești rapid 1 ceapă tăiată mărunt. După ce a devenit traslucidă, pui 2 căței de usturoi zdrobiți și amesteci pentru 30 de secunde. Pui 200 g piept de pui tăiat în cuburi și amesteci cel mult 5 minute, până când carnea capătă o nuanță maronie și se pătrunde.
3. Stingi cu sosul și lași să dea în câteva clocote, după care adaugi 1 ardei gras roșu tăiat în rondele subțiri și 200 g boabe de mazăre proaspătă. Continui să le prepari termic până se înmoaie legumele.
4. La sfârșit, presari preparatul cu 2 linguri alune măcinate mare.
Poftă bună!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *