Gem de cătină

Gem de catina_MG_4500_Ingrediente
2 kg cătină
800 g zahăr
 
Preparare
1. Alegi fructe intens colorate, care se coc la sfârșitul lunii octombrie. Pui boabele de cătină în strecurătoare și le treci prin jet de apă rece, apoi le cureți de codițe. 
2. Le pui la fiert într-o cratiță smălțuită, cu apă cât să le acopere. Le fierbi timp de 5 minute, apoi le scurgi. 
3. Pasezi în blender cantități mici de fructe pe care le pasezi apoi printr-o sită, astfel încât pe aceasta să rămână numai semințele. În felul acesta, profiți și de substanțelele nutritive din coaja de cătină, știut fiind că uleiul de cătină este prezent mai mult în coaja boabelor. 
4. Pui la fiert din nou pasta de fructe împreună cu zahărul, pentru 15-20 de minute. Amesteci permanent deoarece în prezența zahărului, pasta de fructe se prinde mai ușor de baza vasului. Când gemul a mai scăzut, iei cratița de pe foc și umpli borcane de 400 ml, în prealabil spălate, sterlizate și așezate pe suporturi metalice. Înfiletezi capacele și depozitezi borcanele în cămară.
 
Sfatul meu
Pasta de cătină este acrișoară, ideală pentru micul dejun, lângă rondele de orez expandat, pentru umplut foi de prăjituri sau pentru a uni fursecuri. Fiind bogată în vitamina C și pectine, nu trebuie să iei măsuri suplimentare ca să nu mucegăiască la suprafață.    
 
Anica Oprea, București
 
6 borcane
1 h
 


2 comments

    1. De ce nu? In anii secetosi si foarte caldurosi cum a fost acesta, fructele se coc mai devreme. Si fructele de catina se gasesc in mai multe varietati, daca vei urmari in piata sau in natura, vei constata ca boabele sunt de culori si marimi diferite. Si inca un secret pe care noi l-am descoperit intamplator: daca adaugi catinei si cateva pere, gemul iti iese mult mai aromat si mai dulceag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *