Gem de prune bistrițe

Gem de prune bistritene_MG_4492_Ingrediente

  • 10 kg prune fără sâmburi
  • 3 kg zahăr
  • 5 linguri oțet
  • 20 nuci necoapte

Preparare
1. Alegi prune bine coapte, care sunt dulci. Speli prunele, iar după ce s-au scurs, le rupi în jumătăți și le pui în frigider, într-o cratiță mare, cu zahăr printre ele. Le lași astfel timp de 24 de ore.
2. A doua zi, le fierbi timp de 3 ore, de preferință într-un cazan de aramă sau într-un tuci. Când gemul începe să se îngroașe, supraveghează-i atent fierberea deoarece se poate lipi mai ușor de baza vasului.
Când gemul este gata, cureți nucile de pielița lor fină și le adaugi în vas.
3. Pui gemul cald în borcane de 350 ml, foarte curate, sterilizate în cuptor, așezate pe o tavă metalică. Le sterilizezi introducându-le în cuptorul cald, cu focul stins și le lași să prindă o crustă și să se răcească în cuptor.
A doua zi, le sigilezi cu celofan dublu sau înfiletezi capace metalice și le păstrezi într-un loc răcoros și uscat.

Gina Georgeta Deușan, Luna de Jos, jud. Cluj

12 borcane
8 h



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *