Gem din trei fructe

Gem din 3 fructe_MG_4130_Ingrediente
  • 2 kg zmeură
  • 1 kg caise
  • 1 kg vișine sau cireșe
  • 2 ½ kg zahăr sau miere
 
Preparare
1. Pui fructele în strecurătoare diferite și le speli sub jet de apă. Îndepărtezi vișinelor codițele și sâmburii, iar caiselor numai sâmburii. 
2. Treci fructele prin mașina de tocat și le amesteci cu zahărul sau cu mierea. Le pui la fiert la foc mediu, într-un vas emailat, cu gura largă și amesteci continuu pentru ca apa să se evapore cât mai repede, iar gemul să nu se prindă de cratiță. Dacă ți se întâmplă să ți se prindă, fii pregătit să răstorni gemul într-un alt vas în care să continui fierberea fără să alterezi gustul fructului.  
3. Când ți se pare că gemul e legat, pui o lingură de gem pe o farfurioară rece. După ce s-a răcit gemul, treci cu marginea lingurii prin mijlocul lui. Dacă părțile nu se mai apropie, gemul este legat și poți opri fierberea. 
4. Speli borcane de 350 ml, le așezi pe o tavă și le sterilizezi în cuptorul cald. Scoți tava cu borcane și torni câte o lingură de gem cald. După ce le-ai umplut, le capsezi și le lași să se răcească în pături. 
 
Elena-Cristina Stănciulescu, Târgu-Jiu, jud. Gorj
 
5 borcane
12 h
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *